Д-р Христо Якимов: Ако системата не издържи, ще трябва да избираме кого да лекуваме

0
Допускаме, че цитокинова буря е причина за фатално развитие на болестта при д-р Хубчев
Допускаме, че цитокинова буря е причина за фатално развитие на болестта при д-р Хубчев

На 9 ноември отваряме новото COVID отделение с 40 легла в центъра на Бургас, казва зам.-управителят на болница "Дева Мария"

Младите хора имат по-балансирана имунна защита, затова изкарват вируса по-леко,  заяви анестезиолога в интервю, публикувано в 24 часа.

- Д-р Якимов, преди дни стана ясно, че УМБАЛ “Дева Мария” ще разкрие 40 легла за пациенти с коронавирус. На фона на тоталния недостиг на легла и връщане на пациенти това звучи обнадеждаващо. Кога реално ще заработи COVID отделението?

- Ежедневно нарастващият брой заразени с COVID и засилената нужда от хоспитализация наложи да се вземе решение за разкриване на допълнителни легла към УМБАЛ “Дева Мария”. В момента се подготвя логистиката на релокацията на двете отделения - медицинска онкология и COVID отделение.

На 9 ноември новото отделение ще започне да функционира пълноценно на терена на МЦ “Св. Георги Победоносец” в центъра на Бургас.

- Какви ще са екипите, ще заложите ли на принципа млади медици да поемат грижите за пациентите, а лекари с повече стаж да участват в терапията на COVID болни?

- Принципът на сформиране на екипи е същият, както досега. В COVID отделението са ангажирани млади колеги. Дежурства ще дават 18 лекари и 23 сестри. Има определени опитни специалисти, с които на сутрешна и следобедна визитация се определя терапията на всеки пациент според състоянието. Разбира се, във всеки момент те ще разчитат на помощта на другите консултанти. Осигурена е 24-часова видеовръзка, разположени са камери с висока резолюция, които дават възможност за директно наблюдение на пациентите от централната болница в кв. “Ветрен”. За съжаление, не можем да разчитаме на място на образна диагностика и клинична лаборатория и това ще затрудни работата.

- В цялата страна има осезаема липса на медици. Как успявате да обезпечите разширеното COVID отделение?

- По отношение на персонала УМБАЛ “Дева Мария” не прави изключение. Благодарение на вътрешна реорганизация на работата в останалите отделения сформирахме екип за COVID отделението. Колегите проявяват разбиране, че обстановката е извънредна, и всеки дава максимум от себе си.

- Кое наложи преместването на отделението - нарастващият брой болни, натискът за прием в болница и липсата на места или стремежът на ръководството да опази персонала и пациентите си?

- Поради всички тези причини ръководството на болницата и собственикът Семир Абумелих решиха да се предислоцира съществуващото ковид отделение на мястото на отделението по медицинска онкология.

Така се увеличава капацитетът, като в същото време значително се улеснява и достъпът на пациенти до квалифицирана помощ.

- Как се лекува при вас пациент с коронавирус? Прилагано ли е до момента лечение с кръвна плазма, разполагате ли с ремдесивир?

- Към момента няма единен медицински протокол за лечение. Нашият терапевтичен подход повтаря това, което се прави във водещи клиники. Ремдесивир сме приложили на 4-ма в увредено към тежко общо състояние, и то в ранната фаза. При единия курсът на лечение беше 10 дни, но без успех. При другите беше приложен 5-дневен курс и пациентите са изписани в значително подобрено състояние. Но терапията им включваше и други медикаменти.

Нека не подценяваме и имунния отговор на организма. Към момента не разполагаме с ремдесивир, но очакваме да получим от доставения от Министерството на здравеопазването.

- Д-р Якимов, COVID взе свидна жертва от УМБАЛ “Дева Мария” - проф. Георги Хубчев. След смъртта му казахте, че вирусът го е смазал за 48 часа.

- Засягате изключително болезнена за нас тема. Въпреки приложеното лечение с ремдесивир, реконвалесцентна плазма, сърфактант, различни режими на неинвазивна и инвазивна вентилация усилията на колегите не се увенчаха с успех. Допускаме, че причина за това фатално развитие на болестта е т.нар. цитокинова буря.

В медицината удовлетворението от свършената работа се редува с разочарованието от загубена битка.

- Цитокиновата буря характерна ли е за по-младите, или за организми, чиято имунна система е по-силна?

- Повишеното активиране на имунните клетки води до усилена продукция и секреция на голям брой медиатори на имунния отговор, или т.нар. цитокини. Когато тяхното количество в серума е огромно, както е при цитокинова буря, те оказват ефекти върху целия организъм. Точните причини за възникването ѝ не са ясни.

Смята се, че след като вирусът навлезе в клетките и се размножи, той трябва да напусне клетките и да зарази нови. Ако няма регулация на процеса, продукцията на цитокини и активацията на имунните клетки става некронтролируема. Така, опитвайки се да премахне вируса, имунната система може да увреди организма.

Счита се, че при младите хора съществува баланс между проинфламаторните и антиинфламаторните цитокинови мрежи. Тяхната балансирана имунна система може да ограничи развитието на COVID инфекцията, докато възрастните нямат такъв балансиран имунен отговор.

С напредване на възрастта имунната система поддържа състояние на умерено възпаление. И появата на патоген, какъвто е COVID-19, може прекомерно да увеличи амплитудата на имунния отговор, известен като цитокинова буря.

- Опасно ли е да си самоназначаваме имуностимулатори и витамини?

- Предполага се, че безконтролно приемане на медикаменти, определяни като имуностимулатори, може да повлияе на финия баланс на имунната ни система. В научни публикации се цитира като уместно приемането на витамин D, но под контрол поради опасност от предозиране, цинк, селен, витамин С.

- Сега, когато броят на заразените в България расте лавинообразно, смятате ли, че здравната ни система ще издържи?

- С това разпространение на COVID смятам, че има реална опасност здравната система да се претовари и вече се усещат първите признаци. За мен далеч по-важно е системата за интензивно лечение да издържи.

Все още сме далеч от заемане на обявените интензивни легла и дано никога да не стигаме до това да решаваме кой да бъде лекуван и кой - не. Защото интензивното легло само по себе си не лекува. Това е изключително скъпо начинание, изискващо не само високо технологично оборудване, но и интензивисти и медицински сестри с опит в интензивната медицина.

- Все още има хора, които не вярват, че COVID-19 съществува?

- Съществуването на коронавируса е неоспорим факт. Да, при немалка част от хората инфекцията протича безсимптомно или с лека симптоматика.

Това, както и противоречиви понякога научни съобщения може би дават основание на хората да подценяват опасността от тази инфекция.

Да не дава Господ да се попадне в процента на тежко протичащите случаи, понякога с фатален край и едва тогава да се признае за съществуването на COVID. А и навсякъде има нужда от доброволци, които биха се уверили с очите си за какво става дума.

Д-р Христо Якимов работи в отделението по анестезиология и интензивно лечение на университетската болница “Дева Мария” от 2015 г., в момента е неин зам.-управител. Има опит в болници във Великобритания и Ямайка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари