Д-р Хаджилазов: Има връзка между недобре контролирания диабет и КОВИД-19

0
"Установено е, че смъртността сред всички болни е 2,7%, докато при диабетиците тя е 7,8%. Т.е. повече от 3 пъти по-голяма смъртност сред диабетиците", разкрива ендокринологът
"Установено е, че смъртността сред всички болни е 2,7%, докато при диабетиците тя е 7,8%. Т.е. повече от 3 пъти по-голяма смъртност сред диабетиците", разкрива ендокринологът Снимка: zdrave.to

Според две проучвания изненадващо се оказва, че броят хоспитализирани с коронавирус, в т.ч. и в интензивни отделения, с хронични белодробни заболявания, като ХОББ и бронхиална астма, е по-малък от този на хора с диабет и сърдечносъдови заболявания, сподели ендокринологът д-р Красимир Хаджилазов от Клиниката по ендокринология във Втора градска болница - София

Интервю на Яна Бояджиева с д-р Красимир Хаджилазов за zdrave.to

- Д-р Хаджилазов, по-висок ли е рискът от заразяване с коронавирус и по-тежко протичане на инфекцията за болните със захарен диабет?

- Захарният диабет се смята за най-рисковото ендокринно заболяване във връзка с ковид инфекцията. Прието е да се смята, че диабетиците по-често и по-тежко страдат и като риск от заразяване, и като протичане на самото заболяване. Затова диабетът най-често се цитира като придружаващо ковид инфекцията заболяване. Въпреки това, и с цялото ми уважение към колегите, които се занимават в тесен и конкретен смисъл с лечението на коронавирусната инфекция, аз ще изложа някои наблюдения и данни, които са публикувани като доклади на Световната здравна организация, на Американското дружество по ендокринология, на Европейското дружество по изучаване на диабета. 

Още през април тази година СЗО направи заключение, по-скоро послание към страдащите от захарен диабет от гледна точка на пандемията от коронавирус. Още тогава в тези заключения, направени на основата на 5-6 месеца от началото на пандемията, се изтъква, че страдащите от захарен диабет, както и всички останали хора, независимо дали имат или нямат каквито и да е други заболявания, ако спазват общите напътствия за ограничаване на риска от среща с вируса, биха профилактирали навлизането на този вирус в организма, както и развитието на заболяването. 

Става дума за социална изолация, без да контактуват много в големи групи с хора; за ограничаване ходенето на екскурзии, масови почивки и т.н. Както, разбира се, и спазване на хигиенните мерки - дори у дома с измиването с подходящи сапуни и дезинфектанти в достатъчно количество. А тези, които са били в контакт със заразени или болни, е добре да се карантинират по собствена инициатива, дори и да не са направили нито един от тестовете за доказване на ковид инфекцията. 

В този смисъл СЗО стигна до извода, че независимо от кой тип диабет страдат тези хора, няма разлика в риска от заразяване и развитие на ковид инфекцията. Т.е. рискът е сходен. В крайна сметка, ако се спазват общите напътствия, по-скоро рискът да развият ковид инфекцията е един и същ и при хората с диабет, и при тези без това заболяване. 

- А по-голям ли е процентът на захарния диабет като придружаващо заболяване на ковид инфекцията в сравнение с другите налични болести?

- Да, вече е доказано, че от придружаващите заболявания при една ковид инфекция, действително захарният диабет е с по-голям процент спрямо другите болести: сърдечносъдови, белодробни и др. При вече установена диагноза обаче рискът от по-тежко протичане и развитие на усложнения вследствие на ковид инфекцията при хората с диабет е по-голям. А общото състояние се утежнява, ако този болен освен диабет има и други придружаващи заболявания - най-често сърдечносъдови. Ковид инфекцията протича по-тежко и ако наред с диабета болният е подложен на сърдечносъдови рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване, артериална хипертония, хиперурекемия (повишена пикочна киселина). 

В тази връзка искам да споделя с вас и вашите читатели два анализа - единият изготвен в САЩ, другият в Китай. Става дума за анализ на това какъв процент от определен брой пациенти с ковид инфекция имат и други съпътстващи заболявания. Американското проучване обхваща около 7200 пациенти. И е установено, че около 5000 от тях имат и други съпътстващи заболявания. Около 11% от тях имат и захарен диабет, или грубо изчислено, това са около 800 човека; 9% са със сърдечносъдови заболявания (около 650 човека), но изненадващо процентът на пациентите с хронични белодробни заболявания сред тази група е около 9,2% (650 души). Още по-изненадващо е, че броят  на хоспитализираните с хронични белодробни заболявания, като ХОББ и бронхиална астма, е много по-малък - 150, а в  интензивните отделения са лекувани само 90 човека. И само за сравнение, хоспитализираните със захарен диабет от тази група пациенти са 250 и 150 в интензивни отделения. Почти толкова са и хоспитализираните със сърдечносъдови заболявания.

- Какъв извод може да се направи от тези изненадващи данни? 

- Не е официално доказано, но се предполага, че голяма част от хората с белодробни заболявания, за които се очакваше да бъдат по-податливи както към заразяване, така и към по-тежко протичане на коронаинфекцията, са използвали инхалаторни форми на кортикостероидни помпички. Смята се, че може би това профилактира в известна степен и навлизането на вируса и съответно т.нар. цитокинова буря - най-опасното усложнение на ковид инфекцията. 

Горе-долу до същите изводи са стигнали и в китайското проучване. То е направено в 17 болници в областта с най-много заразени, като групата пациенти е 7300. Установено е, че смъртността сред всички болни е 2,7%, докато при диабетиците тя е 7,8%. Т.е. повече от 3 пъти по-голяма смъртност сред диабетиците.

Направени са допълнителни проучвания на базата на тези основните, като вече се навлиза в детайли. Установено е  следното: при пациенти със захарен диабет, но с добър гликемичен контрол вероятността от смъртен изход от ковид инфекцията е едва около 1%. Докато при тези, които са с лош гликемичен контрол съществува 10 пъти по-голяма вероятност да се стигне до смъртен изход. Ето тук е връзката на недобре контролирания захарен диабет с ковид инфекцията. Това е много важно да се подчертае. 

И още нещо в тази връзка, представено като доклад от СЗО: самото покачване на кръвната захар, било то при диабетици или при недиабетици, е свързано с по-лесно и по-голямо като количество освобождаване на медиаторите на възпалението. Те вече добиха популярност в публичното пространство - интерлевкини 6,  тумор некрозис фактор алфа и други подобни субстанции. И още едно предположение, а може би вече доказателство: коронавирусът използва определени рецептори за навлизане в клетките. И когато тези рецептори са в среда с повишена кръвна захар, това улеснява още повече навлизането на вируса в клетките и оттам развитието на инфекцията. 

Но става ясно, че когато кръвната захар се нормализира по време на инфекцията, това може да доведе до намалено освобождаване на тези възпалителни цитокини, медиаторите на възпалението. И съответно до по-нисък капацитет за свързване на вируса с този рецептор, като по този начин се допринася за подобряване на прогнозата при хората със захарен диабет и с ковид инфекция.

- Д-р Хаджилазов, по-важно за хората е да получат конкретни препоръки по повод на всичко, което представихте като нова информация. Какво допълнително трябва да спазват страдащите от диабет?

- Всичко, което важи за общата популация, трябва да се приложи и при пациенти със захарен диабет. Освен непрекъснато повтаряните задължителни мерки, диабетиците трябва много по-често да измерват кръвната си захар, дори и да не са заразени. Нека я измерват поне 4 пъти на ден, а когато вече има и ковид инфекция - кръвната захар да се измерва през 2-3 часа. Много е важно да следят телесната си температура, тъй като повечето щамове на коронавируса протичат с повишена температура. 

Повишена кръвна захар: 7 важни симптома

Друг много важен съвет към диабетиците е да измерват урината си за наличие на ацетон в нея. Страдащите от диабет първи тип са запознати, преди се раздаваха тест лентички за тази цел. Това е необходимо, защото всяко възпаление, каквото и да е, независимо дали е ковид инфекция, на зъб, урологична или белодробна инфекция, протича с нарушение в електролитния баланс в организма и обикновено в начина на разграждане и в усвояване на глюкозата. Без да се впускам в подробности да обяснявам този процес, ще изтъкна, че е удачно всеки диабетик да измерва с тест лентичка и наличието на ацетон в урината. По този начин ще ни подскаже на нас, специалистите, дали е нарушен гликемичният контрол. Което, както споменах, е много важно на фона на ковид инфекцията.

- А има ли необходимост от промяна в лечението в условията на ковид инфекцията?

- Много важен въпрос. Да, на пациентите със захарен диабет, които са с инсулиново лечение и с ковид инфекция, ще се наложи в състояние на повишена температура и нарушен метаболизъм да се повишат дозите на инсулина

Така ще се преодолее тази инсулинова резистентност и съответно няма да се допусне човекът да изпадне в кетоацедозно състояние. А тези, които са на таблетно лечение, но инфекцията при тях не протича тежко и се лекуват у дома, за тях лекуващите лекари трябва да преценят по-нататъшния начин на лечение. 

Между другото, според същото американско проучване, което цитирахме, почти половината диабетици си остават на домашно лечение. Специалистът ендокринолог е добре да обърне внимание на това, че пероралната терапия трябва много стриктно да бъде съобразена със създадената ситуация с ковид инфекцията при съответния пациент. Може да се наложи преустановяването на приема на някои медикаменти, тъй като те няма да могат да се обработват в организма и съответно токсичните продукти от техния метаболизъм ще се увеличат, а това ще навреди на човека.

При някои пациенти може да се наложи да се спре пероралното, таблетъчното лечение и да се премине временно на инсулин. Това, разбира се, трябва да се случи в болнична обстановка, тъй като включването на инсулиново лечение е свързано с обучение и със стриктно съблюдаване на времето на действие на инсулина, начина на хранене, количеството на приеманите храни.

- Трябва ли диабетиците при тази пандемия да се хранят по различен начин? 

- Всичко онова, което като хранителен режим важи специално за диабетиците в състояние без пандемия, е валидно и сега. Една забележка обаче. Тъй като голяма част от пациентите повишават температурата и се нуждаят от инсулиново лечение, за което вече говорихме, това не означава, че задължително трябва да се увеличи и приемът на храна заради по-голямата доза инсулин.

Не, не трябва. Запомнете, дозата инсулин в случая, респективно - увеличената доза на таблетките, е заради повишената температура, а не поради повишения прием на храна. Не трябва да се преяжда, но не бива и да се гладува, тъй като от храната се получава енергията, необходима на организма, за да се бори с възпалителния процес. 

Наблягайте на пресни зеленчуци и пресни плодове, както и на леки месни бульони. Що се отнася до мазнините, според проучвания на американски учени може би вирусът използва клетки и тъкани, в които има по-голямо количество мазнини за по-лесно навлизане в организма. Препоръчва се дори при нормални нива на холестерола и другите липиди в резултат на приеманите таблетки техният прием да се повиши леко, за да се намали още повече нивото на липиди в организма. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Пешо, събуди се, бе! Обедна почивка е!
- Вървете без мен, днес няма да почивам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари