Д-р Елица Димитрова: Ако краката ви се уморяват на 300 метра, посетете съдов хирург

2
Специалистът изброи симптомите, при които е добре човек да си обърне внимание
Специалистът изброи симптомите, при които е добре човек да си обърне внимание Видео: NOVA

Специалистът изброи симптомите, при които е добре човек да си обърне внимание

„Кампанията за безплатни прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ предизвика широк интерес, часовете са записани за три месеца напред. Най-често пациентите се оплакват от разширени вени, отоци по краката в края на деня, отоци по крайниците още в началото на деня, умора при вървене. Има и пациенти с неврологични или ортопедични заболявания, които искат да проверят дали нямат и съдови проблеми”. Това обясни д-р Елица Димитрова - съдов хирург в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Тя изброи симптомите, при които е добре човек да си обърне внимание. „Ако пациентът има оплакване от сърцебиене, засича високи стойности на артериалното налягане или има отоци на краката, задух, лесна умора при обичайни физически усилия, тогава е добре да посети кардиолог, каза д-р Димитрова.

Ако е с оплаквания от умора на краката при извървяване на 200-300 метра, умора на подбедрицата и трябва да спре, да си почине и след което болката отшумява, тогава е добре да посети съдов хирург. При разширени вени, венозни рани на долните крайници е добре да посети съдов хирург или ангеолог”, посъветва съдовият хирург.

На безплатните прегледи ходят и възрастни, и млади пациенти, стана ясно от думите ѝ. „Венозните заболявания засягат хора между 20-40-годишна възраст. Артериалните заболявания са предимно във възрастта над 50 години – когато самите пациенти усещат проблемите… За съжаление в световен мащаб има „подмладяване” на заболяванията. Това се дължи на качеството на живот – храната, заседналия начин на живот, стреса, вредните навици, захарния диабет, неконтролираната артериална хипертония – хората ги неглижират”, допълни д-р Елица Димитрова.

Заболяванията, от които страдат артериите могат да се разделят на остри и хронични, обясни медикът. „Остра, внезапна липса на оросяване и кръвопоток към крайника – това е спешно състояние и е потенциално застрашаващо крайника от ампутация. Това състояние трябва да бъде третирано в рамките на няколко часа, за да се спаси крайника”, каза д-р Димитрова.

Разговорът и походката на пациента са достатъчно информативни за откриване на заболяване, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари