Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

1
Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни, каза в своя защита педиатърката
Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни, каза в своя защита педиатърката Видео: bTV

„Г-н Борисов търси възмездие, а аз разчитам на справедливост”, каза педиатърът в „Лице в лице”

Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването.

Това каза в „Лице в лице” педиатърът д-р Елена Георгиева, която се оказа в центъра на големия скандал, разразил се след смъртта на детето.

Вчера излязоха и резултатите от аутопсията, според които причината за смъртта Александър е двустранна хеморагична пневмония.

Не знам колко хора, които не са медицински специалисти, могат да си представят какво представлява хеморагичната пневмония. Това е ангажиране постепенно на цялата дихателна система. Увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхност на белия дроб, което се развива в рамките на часове. Едновременно с това увреждане и на съдовете – с по-малки или по-големи кръвоизливи. Нарушават се дихателните функции на белия дроб, независимо дали детето е интубирано или не. Какво означава двустранни надбъбречни кръвоизливи – в един момент организмът губи каквато и да е възможност за собствена защита”, обясни Георгиева, която има 35-годишен опит в областта на педиатрията.

Тя настоя, че се е запознала със състоянието на детето 30 минути преди то да постъпи в клиниката, като по разказа ѝ първоначално състоянието на пациента не е било за интензивно лечение.

Съобразила съм направеното в този момент, преценила съм че той е за болнично лечение, организирала съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място”, каза още д-р Георгиева.

В следващите часове състоянието на Александър се влошило и лекарски екип от петима специалисти е успял да стабилизира състоянието му, за да може той да бъде транспортиран в „Пирогов”.

Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни”, каза в своя защита д-р Георгиева.

И подчерта, че от петимата лекари, които с се борили за живота на 3-годишното дете, единствено тя е поставена под прожекторите на публичното внимание.

По думите на Георгиева тя не е отказвала да приеме детето и дори е освободила място, за да го направи.

Реакцията на властта, реакцията на обществото

Вчера по настояване на премиера директори на три болници бяха временно отстранени, докато тече разследването.

Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала – ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост”, добави педиатърът.

В момента д-р Елена Георгиева е в неплатен отпуск – била посъветвана да не бъде в болницата в този момент.

По думите ѝ случаят се превърна в повод в обществото да се проведат тежки, но необходими разговори: „България е пред демографска криза. Но преди да се развие тази демографска криза, се развива криза в здравеопазването и това е една от причините, поради които се нарушават взаимовръзките между отделните звена. Хората, когато търсят помощ, остават с впечатлението че не са обгрижени и че са неразбрани. И ние оставаме от виновни, които трябва да се обясняваме в един момент”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари