Д-р Диян Господинов: 7000 годишно умират от инсулт

1
Толкова е населението на град като Правец
Толкова е населението на град като Правец

Толкова е населението на град като Правец

Всяка година умират по 7000 души от инсулт, колкото е населението на град Правец. Иначе той покосява по близо 35 000 - 40 000, колкото наброяват жителите на Силистра. Това каза кардиологът и зам.-председател на сдружение „Младите лекари“ д-р Диян Господинов, а поводът е 29 октомври - Световният ден за борба с инсулта.

“За съжаление се увеличава броят им и тенденцията е и да подмладяват“, твърди медикът и уточнява, че 10% от изкаралите го остават трайно инвалидизирани. По думите на кардиолога от сърдечно-съдови заболявания загиват по 75 000 - 80 000 души, колкото пък е населението на старопрестолната столица Велико Търново, пише Telegraph.bg.

Рискове

Той обясни, че все по-млади хора са заплашени от инсулт, заради липсата на движение, наднорменото тегло, стреса и тютюнопушенето. Докторът коментира, че при децата те са рядкост, но не е така е при инфарктите, където едни от последните му пациенти са били на 14 и 19 години, след употреба на забранени субстанции и след прием на стероиди.

Диагностика

Медикът каза, че при исхемичния инсулт се използва нов метод - фибринолиза, но тя се прилага само в първите часове, след 1 или няколко дни той не може да се прилага. „Слага се фибринолитик, който разгражда тромба“, поясни кардиологът.

Предотвратяване

Специалистът каза, че инсултът може да бъде предотвратен, но за целта е необходимо да се ходи на задължителните профилактични прегледи, които са веднъж годишно. „Има рискови фактори, на които може да влияем. Те са нашето хранене, здравословния начин на живот, поддържането на нормално телесно тегло, поддържането на нормални стойности на кръвната захар“, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари