Д-р Димитър Петков спаси жена с 5% шанс за оцеляване

0
Надежда постъпва по спешност в кардиологията в много тежко състояние
Надежда постъпва по спешност в кардиологията в много тежко състояние Видео: bTV

Надежда постъпва по спешност в кардиологията в много тежко състояние

При едно от най-спешните състояния в кардиохирургията с висока смъртност проф. Димитър Петков се превръща в спасител, и то неведнъж. Негов пациент е Надежда Димитрова, която е имала 5% шанс за живот, когато отива на лекар, защото се чувства изморена постоянно.

Докторите я изпращат на изследвания и тя чува страшната диагноза – дисекация на аортата.

Това е едно от най-спешните състояния в нашата специалност – кардиохирургията, защото води до смърт в 90% от случаите, ако не се лекува оперативно през първата година. Ние даваме дежурства 24 часа, 7 дни през седмицата, за да може тези пациенти максимално бърза да ги оперираме“, обясни проф. Димитър Петков, предаде bTV.

След изследванията Надежда е изпратена на спешна операция и попада в екипа на проф. Петков.

Това наистина е чудо, че съм жива. Преди операцията правех 2-3 крачки и спирах да си почивам. Сега съм много по-добре“, казва жената

Проф. Петков обясни, че се е наложило да се смени аортната клапа, а операцията е продължила цели 6 часа.

Подобни пациенти като Надежда винаги идват по спешност в кардиологията, а на година са 5-7% от случаите, добави медикът.

Той обясни и какво може да ни подскаже, че подобно състояние застрашава живота ни.

Силната болката в гърдите освен инфаркт значи и дисекация на аортата. Затова трябва задължително пациентът да отиде на лекар“, каза хирургът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    до 1
    ти добре ли си, или само така да напишеш нещо?!?
  • -1
    1
    Браво!
    Знаете ли какво ми прави впечатление обаче? Аз съм на 35 години и ми се наложи да посетя серия от лекари. Независимо на какъв доктор отида пред кабинета му стояха около по 20 баби и дядовци. Дори там където трябваше да давам кръв имаше ужасно много пенсионери и почти никъде не видях млад човек да стои пред кабинета. Да ви призная и аз не издържах в един момент и аз си тръгнах. Тези хора са денонощно там! Скучно им е и понеже са стари и няма как да не са болни от нещо и виснат пред кабинетите да се оплакват на докторите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари