Д-р Чавдар Ботев: Постковид синдромът се дължи на това, че не се прилага антикоагулантна терапия

39
Ако се спазват протоколите, които сме разработили, няма да има починали хора у нас, твърди хематологът
Ако се спазват протоколите, които сме разработили, няма да има починали хора у нас, твърди хематологът

Ако се спазват протоколите, които сме разработили, няма да има починали хора у нас

Д-р Чавдар Ботев е специалист по хематология в Националния център по хематология – София. Той е сертифициран в областта на аферезата на стволови клетки, тяхната обработка и приложение. Д-р Ботев е специалист по клетъчна, плазмена и генна терапия, с над 30-годишен опит. Преминал е обучение в областта на клетъчната терапия и туморната имунология в Италия, САЩ, Германия и Англия. Има интереси в редица области, сред които плазмафереза и фотофереза при хематологични и нехематологични заболявания. В разгара на петата вълна на коронавируса у нас Здравето разговаря с  Чавдар Ботев за положителния опит, който има, в лечението на болни с тази инфекция.

- Д-р Ботев, защо пациентите стигат до болница вече в много тежко състояние? След почти две години пандемия имаме ли ефективно лечение на коронавирусната инфекция?

- Ще ви отговоря така: от 4000 пациенти, които са започнали лечение при мен до петия ден от началото на заболяването, имам само един смъртен случай. И това е пациент, който се е лекувал сам вкъщи – изобщо не беше ясно какво е вземал. Мисля, че с това отговарям до голяма степен на въпроса ви.

Терапия съществува, разработил съм прекрасни протоколи в България за лечение на коронавируса. Ако се спазват, няма да има починали хора. Нещо повече, в първите седем дни реално терапията струва 300 лева, за разлика от тази в болничната обстановка, която е 3000 лева. А в реанимация и интензивно отделение сумата нараства до 30 000 лева.

Интересното е, че усилията на нашите властимащи са насочени към тази, най-скъпата област, където резултатите ни в България са просто плачевни. Обикновено смъртността в тези отделения е 95%. Тоест, ние хвърляме безумни усилия, за да демонстрираме и купуваме скъпа и ненужна апаратура.

- Кои са ефективните протоколи за лечение?

- Протоколите са два типа. Едните разделят болестта по тежест на заболяването, а другите – като етапи. До седмия ден е първият етап, който е симптоматичен, след това е цитокиновата буря и накрая идва постковидният синдром. Ние обединихме двата типа протоколи по фази и по тежест. Адаптирахме ги към лекарствата, които се намират в България, и показахме, че са изключително ефективни.

Има и болници, които работят по протоколите и постигат завидни резултати. За съжаление, сме свидетели и на обратното. Например в болницата в Ловеч е уволнена директорката, която е въвела протокол, който намалява смъртността. Аз не съм привърженик на определена политическа партия, но е немислимо да стават такива уволнения. Това е много, много жалко... Другото, което е жалко, това е, че в министерството има един нелош протокол, но, за съжаление, и той не се спазва. Тук ще ви дам един пример.

В САЩ се използваха антибиотици и се видя, че не са ефективни. За един месец използването на азитромицин там спада от 97% на 3%. В България продължаваме да го изписваме и този изключително увреждащ антибиотик води до плачевни резултати. Това го казаха вече много брилянтни умове в България, като: акад. Богдан Петрунов, акад. Ваньо Танов, проф. Кантарджиев. Просто е немислимо да лекуваме вирусно заболяване с антибиотици.

Ние си правим някаква собствена медицина безотговорно. А и като че ли фирмите, които предлагат антибиотици, не могат да разберат, че това, което правят, работи срещу тях. Тоест, на практика сега хората ще станат резистентни и техните антибиотици няма да се използват – ще имат огромни загуби.

И нека да ви кажа още нещо, България е една от двете страни в Европа, която няма политика за антибиотиците, което е срамно. При наличие на такива прекрасни институти като този по заразни и паразитни болести, който, между другото, е открит още от времето на Рокфелер. Това става във време, когато България е била в криза. Създадени са от наши невероятни учени в продължение на много векове, а ние сега да нямаме такава политика.

Другото, което е много тъжно, е, че в момента в целия свят диагностиката се измести към ПСР, дори и за бактериалните инфекции. Има такава полза и работи прекрасно, но нищо подобно не се случи в България. В тази сфера не се инвестира нищо. За малко пари можехме да имаме ПСР диагностика и да знаем кога има бактериална инфекция и да даваме антибиотик. Така че има голямо неразбиране и като че ли това става нарочно. Аз нямам друго обяснение, след като виждам и болници, които работят прекрасно.

Имаме центрове за компетентност, отделни места, където се вижда, че се работи добре, и други, в които не е така. Тези, които работят зле, карат хората, които си вършат работата добре, да бъдат като тях.

Аз съм посетил 60 болници, като в разговор с някои от директорите поне честно си признаха, че какъвто протокол им дадат от Министерството на здравеопазването, такъв ще изпълняват. Попитах: ами ако той убива хората? Отговориха ми, че няма значение, важното е да си изпълняваме протокола и да не ходим по съдилища.

Тоест, за нас е важно да не ходим по съдилища, а не да лекуваме. И ще ви кажа например, че за лекарството ивермектин, за което съм се опитвал най-добросъвестно да дам цялата информация за това, което е като постижение, абсолютно незаслужено бях подложен на съдебни гонения. А в същото време това, което убива хората – терапиите с антибиотици, остават без никакви последствия. Според мен трябва да има някой, който да понесе отговорност, защото тази смърт е от сгрешена терапия и купуване на неправилна апаратура.

Най-страшното е, че за втория етап на това заболяване, който се прави в амбулаторна обстановка, липсва лекарството фраксипарин и дексаметазон. Моите родители имаха нужда от това лекарство, но аз три дни не можах да го намеря, и то с моите контакти. Леля ми е с тромбоза, предстои ѝ сърдечна операция. Тя трябваше да бъде ваксинирана сега, исках да я ваксинирам, но не ми се разрешава. В същото време се ваксинират хора, на които им е противопоказано.

Знаете, че в началото фирмите бяха честни и казаха, че минимум 6 месеца след преболедуване трябва да се ваксинират хората. Сега излизат публикации, които според мен не са научно обосновани, че едва ли не може да се ваксинираш веднага, след като си преболедувал. Аз видях хора, при които нещата приключиха фатално след това. Да не говорим за многото осакатени пациенти, които са с радикулити и други заболявания. Сега се налага те да се лекуват по друг начин поради това, че са преболедували и много скоро след това са се ваксинирали. В този случай се проявяват симптоматики, които не се повлияват от нормалните терапии, които са характерни за неврологичните или други болести. Много е жалко, че всичко това се случва.

Аз в момента съм експерт както към ООН, така и в Турция, където ми дадоха титлата професор за лечението на Ковид-19 – за заслугите, които имам в тази сфера, за протокола, който съм подготвил, и за това, че честно казвам кои са проблемите в здравеопазването. В България явно, нямат нужда от хора, които честно да им кажат къде са проблемите, за да ги решат. Опитвал съм се често да ги споделям с директори на болници, за да ги оправим, но без успех.

И нека да кажем още нещо, защото сме длъжни да го знаем. В Турция болниците са само за ковид, като съответно другите приемат и лекуват нормално останалите заболявания. Не може на едни хора да им даваме възможност да се лекуват, например на тези с ковид, а за другите, на които също е толкова необходимо лечение, да не може да се приложи. И другото, което ми направи впечатление в Турция, е, че лекарите там събират от цял свят информация за новостите в лечението на коронавируса и веднага реагират на новите и успешни методи.

Аз съм събрал много информация от опита на колегите ми в цял свят. Склонен съм да я споделя, но не виждам някакво желание нещо да се направи. Така че поне за тези, които искат да се лекуват правилно, сме предоставили нашия протокол. Той следва световните протоколи, в някои отношения дори е по-добър, защото е съобразен спрямо лекарствата, които са налични в България.

- Какво включва този протокол?

- В него всичко е точно и ясно описано. В България в момента имаме и център-нападател – с лекарство, което в клиничните проучвания, дори и във втората фаза, която е от 8-ия до 20-ия ден от началото на инфекцията, могат да се извадят пациенти от доста тежко състояние. Казва се „Аретимик съпорт“ и „Аретимик рескю“ и е одобрено в Европа за лечение на ковид. Минало е фаза 2 и е продължило вече като лекарство под името „Симетър“. Ние имаме лекарството, което показва 100% ефективност в досегашните клинични проучвания. И по нашите предварителни резултати вече над хиляда човека го ползват в България като хранителна добавка, но очаквам много скоро да бъде регистрирано и лекарството. Така че разполагаме с едни от най-добрите лекарства.

- Бихте ли дали повече информация за това лекарство?

- Това е лекарство, което е разработено в Израел и е тествано в Индия. Съответно сега се провеждат клинични изпитвания в много държави. Информацията досега е, че дава изключително добри резултати

Ние го дадохме на хора, които са в болнична обстановка – на петима пациенти, които отиваха към интубация, но всички излязоха от това тежко състояние. Лекарството е изцяло на биологична основа. Съдържа артемизин – продукт, който се получава от пелина. Той има много силни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Освен него има тамян, куркума и витамин С. Приготвено е чрез мицеларна технология – благодарение на това подобрява на 100% усвояването и много точно дозира лекарството. И нашите предварителни резултати също са изключително добри. Но пак казвам, че това лекарство трябва да се приема в рамките на протокола. Ако се пие безразборно, заедно с антибиотици, няма да постигне същия добър резултат. Като веднага бързам да подчертая, че не съм против антибиотиците. Има случаи, в които болните се нуждаят от тях – когато, разбира се, пациентът развие и бактериална инфекция.

Това българско лекарство ли е?

- Това е швейцарско лекарство. Преминало е клинични проучвания в различни страни, включително в Израел. Разрешено е в Европа, съответно, и в България. Като лекарство минава вече фаза 3 и може би ще стане достъпно и за целия свят. Строят се много големи заводи по света – в Америка, в Индия, а в Европа вече е построен такъв в Малта. Досега заводите бяха в Любляна. Така че имаме решение, имаме протокол и ако е налице малко желание у властимащите, бихме могли да помогнем да се намали смъртността у нас. Много зле се отразява на прогнозата и липсата на клиничен вирусолог в тези първи седем дни, когато има вирус и той трябва да бъде лекуван.

- Какво трябва да знаят читателите ни за периода на постковидния синдром? Какви препоръки сте включили във вашия протокол?

- Постковид синдромът може да се наблюдава след подобряване състоянието на болния или след неговото изписване от болница. Той се дължи на това, че не се прилага антикоагулантна терапия, която, особено при по-тежко протичане на заболяването, трябва да се прави в продължение на 3 месеца. От патолого-анатомична гледна точка в органите се натрупва хиалуронан, а в белия дроб се наблюдават фиброзни процеси, водещи до ниска сатурация.

Постковид синдромът може да засегне всички органи и системи и протича със следните симптоми – обща слабост, косопад, ускорен пулс в спокойно състояние, особено при неголеми физически натоварвания, повишаване на артериалното налягане, плексити, радикулити и др.

При комплексен подход резултатите от проведената терапия са много добри. И нещо много важно – при ваксинирани е много трудно да се прецени фазата на заболяването. Често то започва с клиничната картина на втората фаза, която се характеризира с големи промени в лабораторните изследвания. В такъв случай лечението трябва да започне както в симптомната (втора) фаза.

Изключително важно е пациентите в домашна обстановка, болница и особено интубираните болни да извършват „пронинг” позата, ако това е възможно. Целта е белият дроб да се дренира по-добре, защото по гравитация секретите се стичат надолу. Тя се прави по следния начин - поставя се шалте/одеяло на пода, застава се на колене, като ръцете се поставят на земята и главата опира ръцете, леко се покашля. Прави се пет пъти дневно, по 30 мин. Обикновено след това упражнение се отделят обилни секрети, сатурацията се подобрява и температурата спада.

- Има ли желаещи да даряват реконвалесцентна плазма и прилага ли се при пациентите с коронавирус у нас?

- Да, има желаещи, които да даряват, както и пациенти, които да се лекуват с нея. Постигаме много добри резултати с нея, когато следваме протокола на „Мао-клиник“. Посетили сме редица болници от сдружението, помогнали сме на много хора с ковид и имаме желание да продължим да помагаме.

- Разполагат ли болниците в България с апарати за реконвалесцентна плазма?

- Такива апарати има у нас, като след това могат да се използват и за други дейности. Проблемът е да се направи нужната организация и заплащане. Най-тъжното в цялата работа е, че в България не сме свикнали да заплащаме за допълнителния труд, който полагат лекарите.

- Очаквате ли вашият протокол да е ефективен и при новия вариант на ковид - Омикрон?

- Смятам, че ще бъде полезен, защото стъпките в терапията са правилно построени. Още повече че както виждате, този вариант, ще бъде посрещнат със същите ваксини, което не би следвало да е така. Поне ваксините можеше да се променят.

Има и друг голям проблем – за съжаление, само на две места в България се изследват единствено вирусно неутрализиращите антитела, които много точно показват кога, кое и как да се направи.

Например, ако между деветия и единадесетия ден се вдига температурата, това е свързано с повишаване на вирусно неутрализиращи антитела. Докато другите антитела, ако ги изследвате с различни методи, се появят три-четири дни и не можете да направите никаква връзка със симптоматиката и да разберете какво става. И когато се появи тази температура, се дават 1-2-3 антибиотика, но болният става много по-зле. А лечението в този случай основно е с кортикостероиди и фраксипарин.

- Излязоха данни, че ще се достави и т.нар. мъртва ваксина, която е с утвърдени традиции – използва се отдавна при хепатит В, при сезонните грипни вируси. Имате ли информация дали тази технология е по-сигурна и проверена?

- Във ваксините може да се използват и умъртвени вируси. Това е много стара технология, но сега има много по-добри ваксини. Например на Neovaks. Чакаме всеки момент Европа да я одобри. Това е прекрасна ваксина – в нея има една субстанция усилвател. Това повишава ефективността ѝ до 80%.

За маларията се използва същият тип субстанция и ефективността ѝ стана страшно голяма. Т.е. ще разполагаме с нещо много добро – чиста протеинова ваксина. Надявам се тази ваксина да дойде и в България - с две ръце бих гласувал да се закупи и да се използва. Това е американска ваксина. Разработена е 4 години преди началото на коронавирусната инфекция от Държавния департамент по отбрана.

Протокол на д-р Ботев – профилактика за възрастни

(1) Пробиотик (на нашите пациенти, които лекуваме по този протокол, даваме пробиотик, разработен от наш учен – акад. Мария Балтаджиева, с 55 години професионална дейност в областта на технологичната наука и практика за млечните продукти и 18 години за получаване на пробиотици за здравословното хранене. Наградена е с Диплом и Златна значка от Съвета на европейската научна култура, както и „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии-Пловдив и Селскостопанската академия – София). Приема се всеки ден – по 1 капсула дневно (100 милиарда лиофилизирани бактерии).

(2) Бромхексин за 15 дни, 1 месец почивка и отново прием – 3х2 таблетки от 8 мг или 3х1, ако не се понася добре. За пациенти със сърдечни заболявания - 2х1 таблетки.

(3) Измерване на нивото на витамин D и корекция, ако е необходимо, с крайна цел 75 наномола/мл.

(4) Хранителни добавки: селен и цинк (желателно, след измерване на серумно ниво).

(5) При посещение на закрити места с много хора, със значителен риск от заразяване (кина, театри, тържества, пътувания и др.) да се ползва Nаsаlеzе - спрей с доказани противовирусни свойства, специално за грип (на базата на прахообразен чесън, който е без мирис).

(6) Дихателни упражнения и ежедневни разходки, по възможност 10 000 крачки дневно.

(7) Арония, студенопресован сок, 3х50 мл по време на храна (ако трудно се понася, да се разрежда с вода).

Примери

А. Прием на пробиотик, една капсула дневно. Ако се приема повече от 6 месеца, намалява вируса на Епщайн-Бар и цитомегаловируса, като се увеличават Т0-вите лимфоцити, които отговарят за убиването на вируси и ракови клетки.

Б. Прием на бромхексин 3 пъти, по една таблетка, от 8 мг за един месец, месец почивка, повторение на приема за още един месец.

В. Прием на арония от изследван от нас източник. Три пъти дневно - по време на хранене, 30-50 мл.

Г. Постоянен прием на пробиотик „Биоби“ и един месец прием на бромхексин, един месец почивка и повторение на приема на бромхексин

Д. А и В заедно.

Коментар: Най-добрата профилактика се постига при варианти Г или Д.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Пешо, събуди се, бе! Обедна почивка е!
- Вървете без мен, днес няма да почивам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари