Д-р Божидар Попов: Преувеличава се ползата от "живата" храна

1
Фасулът е нашата суперхрана, счита председателят на Българското дружество по хранене и диететика
Фасулът е нашата суперхрана, счита председателят на Българското дружество по хранене и диететика Снимка: Фейсбук

Фасулът е нашата суперхрана, счита председателят на Българското дружество по хранене и диететика

Проф. д-р Божидар Попов е председател на Българското дружество по хранене и диететика и ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене.

Доколко пълноценното, но балансирано хранене може да се окаже полезна мярка по време на коронавирусната епидемия? На кои чисто български “суперхрани” трябва да наблягаме? Защо не бива да прекаляваме с огромни дози витамин С, както и с други, сочени за полезни нутриенти?

Отговор на тези и още въпроси, вижте в интервюто с проф. д-р Божидар Попов, дадено пред Здравето:

- Проф. Попов, през последните седмици по каквато и тема да дискутираме с нашите събеседници от различни медицински области, в крайна сметка всичко се върти около коронавируса. Вие лично какво бихте препоръчали на българите като здравословно хранене и поведение?

-Разбира се, здравословното, пълноценно, балансирано хранене е една от мерките, която помага първо за профилактика, за недопускане на вируса до организма. И от друга страна, ако човек по някакъв начин контактува с вируса, именно това пълноценно и балансирано хранене помага за добре изградена имунна защита. Така човек традиционно прекарва инфекцията много по-леко, без усложнения.

- Тази сутрин прочетох, че трябвало да се залага на “живата” храна. Как ще коментирате?

- Как да ви кажа, малко се преувеличава ползата от “живата” храна, т.нар. суперхрани. Ние си имаме много добри храни, които виреят в нашите географски ширини, към които генетично организмът се е приспособил. Така че всички тези зеленчуци, плодове, зърнени изделия, варива, които се произвеждат в нашия регион, се отразяват много по-добре на организма и са част от това балансирано, пълноценно хранене.

- Кои са нашите суперхрани?

- Фасулът е наистина суперхрана за българина, както съм споменавал и преди, защото той има много добър състав. Всъщност от растителните продукти той има най-добър белтъчен състав. Белтъкът на фасула, въобще на всички бобови храни, тук се включват грахът, соята, лещата, имат най-добър балансиран състав на тези незаменими есенциали аминокиселини, които изграждат имунните тела.

Дори се смята, че през Средновековието, когато е имало гладни години, българинът е оцелял благодарение на фасула. Това е изключително важно да се запомни. Ние сме обсъждали с вас колко важни за организма са 9-те незаминими аминокиселини и той трябва задължително да ги получава А фасулът е продукт, който е балансиран не само по отношение на аминокиселините.

Той е богат и на минерални вещества - мед, цинк, желязо. Тези микроелементи също имат отношение към имунитета. Т.е., той има този есенциален състав, т.нар. есенциални нутриенти, необходими в ежедневното балансирано и пълноценно хранене.

- А може ли към тези български суперхрани да добавим лук и чесън, за тях сега също много се говори или е пресилено?

- Разбира се. Това също е изключително важно да се знае за тази група зеленчуци, а чесънът е фаворит сред тях, защото е доказано, че оказва антивирусно действие. Аз винаги споделям и си спомням как моята баба като малък ми връзваше скилидки чесън зимно време, когато върлуваха зимните инфекции. Той има т.нар. бактерицидно действие, благодарение на своите съставки. Освен специфичната миризма, самият чесън оказва силно действие и когато се консумира. Разбира се, подобно действие оказват и останалите лукови зеленчуци - лук, праз, но то е по-слабо от това на чесъна.

- В настоящата масова психоза около коронавируса наред с прием на витамин С, лекари започнаха да препоръчват да се пият и продукти с цинк, селен, ресвератрол. За тях как ще коментирате?

- Тези микроелементи са свързани с имунната система - цинк, селен и някои други. Особено по отношение на селена в последните години има доста публикации за силно въздействие върху имунната защита. Тук съм длъжен да спомена и някои витамини, спадащи към микронутриентите, т.е., най-силните, които са свързани с имунната защита.

Те са и антиоксиданти - това са витамините А, Е, С. Те се съдържат в различни продукти и е хубаво да се получават от тяхното консумиране. Например, чистият витамин А се получава от животинските продукти. А неговият провитамин, т.нар. каротини - те пък се получават от растителните продукти.

Витамин Е се получава от растителните мазнини, той е мастноразтворим. Вече всички знаем в кои плодове и зеленчуци масово се съдържа витамин С. Особено през пролетния сезон. Човек може да си ги набави съвсем спокойно от тези пресни плодове и зеленчуци, главно от последните.

- Значи вие сте “за” хората да си купуват цинк и селен?

- Няма нищо лошо в това. Пак казвам, че в чист вид тези микроелементи се усвояват трудно, само малка част от тях. Не трябва да си мислите и да се заблуждавате, че приемът на селен, на цинк, на витамин С ще ви спаси на 100%, не се заблуждавайте, че това е решаващо.

Отново ще го повторя, явно наистина интересува хората: селенът, витамин С, витамин Е - те са важни микронутриенти, но нека всичко да е балансирано в комплекс. Длъжен съм да посоча, че не трябва да забравяме и тези незаменими аминокиселини, които ги има в животинските продукти. Това са месото, рибата, яйцата, млякото. Всъщност, най-добрият баланс на тези аминокиселини е в яйцето.

В него всъщност е най-добрият балансиран белтък, най-полезният. Фаворит от гледна точка на белтъците, които получаваме с храната. Най-важното е да има баланс и пълноценност в храната. Всяко лишаване от нещо може да доведе до пробив в имунната система.

- Ред е да ви попитам за ползата от лимоните и джинджифила - друг нов подход за имунна защита...

- За лимона няма никакво съмнение, че е много полезен продукт - естествен източник на такива микронутриенти. Много е полезно сутрин да изпивате по чаша изстискан лимон, мед и вода. Дори и само за тонус, пак е полезно.

- Проф. Попов, в предварителния ни разговор ми казахте, че на вашия сайт ви задават различни въпроси по повод тази тежка епидемия. Какво ви питат най-често хората?

- Питат основно дали коронавирусът може да се предава чрез консумиране на плодове и зеленчуци. Притесняват се, че тези зеленчуци може да са пипани преди това от други хора, върху тях да е попаднал коронавирус. Но запомнете следното: попадайки в стомаха, коронавирусът бързо загива. Там солната киселина е един много важен фактор, който унищожава голяма част от вирусите и бактериите. Това е много силна защита за организма

Така че коронавирусът се предава основно по прекия път - чрез носа, чрез вдишването. Той директно влиза в белите дробове. Иначе, по перорален път, т.е., през устата, както и през очите, както се говори напоследък, той може да влезе по косвен път. Това означава, че трябва да попадне в кръвта, а оттам да отиде до белите дробове.

Така че най-значим е рискът, когато се инхалира по някакъв начин от въздуха или от хора, които отделят този вирус. Но, ще повторя, ако стигне до стомашния сок, се унищожава. При условие обаче, че човек има здрав стомах с нормална киселинност на стомашния сок.

- Специалисти казаха, че наднорменото тегло е един от рисковите фактори за заразяване с коронавирус. Удачно ли е да намалим обема храна, след като сме си вкъщи и може да прекаляваме? Пък и не се движим достатъчно...

- Това е много хубав въпрос. За съжаление, хората сега са принудени да се обездвижват до голяма степен. А наднормено тегло се получава не само от висок прием на енергийна храна, а и от обездвижване. Така че е хубаво човек да си намали количеството енергийна храна, за сметка на това обездвижване, което се налага във връзка с мерките, свързани с коронавируса.

Абсолютно задължително е да се правят упражнения вкъщи. Има толкова подходящи упражнения и то не само сутрешна гимнастика, което е много полезно. Има десетки начини да се раздвижвате и през деня по няколко пъти, защото обездвижването никак не е полезно за здравето.

И то е свързано не само с наднорменото тегло. Но и с факта, че по принцип, се забавят метаболитните процеси, даже ако щете, самото доставяне на хранителните вещества до клетките се забавя при едно обездвижване. За съжаление обездвижването заради тази карантина наистина е продължително.

- Вие лично какви наблюдения имате сега през тази епидемия по отношение поведението на хората - на начина им на хранене, на живот?

- Моите наблюдения са, че хората в общи линии, като че ли са доста дисциплинирани. Много рядко лично аз виждам да се събират по 2-ма-3-ма души навън. Всеки отива до магазина, там минава по един човек, връщат се хората. По-рано градинката беше пълна с майки с деца, с колички. Няма го това нещо вече. Това е добре по отношение на карантината.

Но продължава до известна степен запасяването с продукти, което в началото беше по-интензивно. Това не го виждам като позитивна реакция, защото много от продуктите, които се купуват, не могат да се изразходват. Има някои бързо развалящи се, дори и в хладилник да ги сложиш. Много зеленчуци например, бързо могат да се развалят, като картофите, да речем. Също така, някои зеленчуци - краставици, домати - ако престоят няколко дни в хладилника, също стават неизползваеми. Според мен по тази логика и поведение доста храна се изхвърля.

Все пак в магазините, в които ходя, хората вече не пълнят саковете, купуват ежедневни продукти. Минаваме към нормален ритъм на живот. До голяма степен, разбира се, за балансираното хранене се изискват малко повече средства. Много възрастни хора не могат да си позволят да получават храна в балансиран вид с всичките тези полезни есенциални нутриенти. Но в крайна сметка, доколкото може най-вече да се запази тази важна мярка да не се стига до контакт с болни, които изхвърлят този вирус. Както и с още по-опасните, които нямат никакви оплаквания, а в крайна сметка отделят вируси.

- Какви други препоръки бихте дали?

- В общи линии, хората да не изпадат в паника, защото, когато е нарушена психиката на човек, дори при балансирано хранене, също има негативно отношение към имунитета. Нека на всичко да се гледа като на едно премеждие, като много други премеждия, които са преминавали през нашата страна и са отминавали. Така че с оптимизъм и до известна степен с усмивка да посрещнем това предизвикателство и да го преодолеем по най-добрия начин.

Позитивно да гледаме на нещата, а не непрекъснато да ги мислим... Аз се надявам, че с настъпването на Великден, на Възкресение Христово, ще станат чудеса и ми се струва, че някак си Божията воля ще бъде благоприятно насочена към хората, за да стихне и изчезне тази епидемия и да се премахне карантината. Защото малко или повече, наложените ограничения на хората в контактите и че няма къде да отидат, има отношение към психиката. Много хора са свикнали в някакъв ритъм на живот, а сега драстично го променят.

Разбира се, това е урок за хората и е много важно да го приемем с необходимата мъдрост и оптимизъм.

Организмът не усвоява добре витамин С.

В нашата наука за хранене всички хранителни вещества са дозирани, т.е., до каква степен носят полза, до каква степен дефицитът им води до вреда и от друга страна - до каква степен свръхприемът се отразява. Т.е., злоупотребата и с най-полезния нутриент, аз затова имах предвид витамин С, но и най-полезните аминокиселини, и най-добрите други есенциални съставки, които се приемат в големи количества и то продължително време, оказват неблагоприятно действие върху организма. При всеки човек това неблагоприятно действие може да се изрази по различен начин.

Според това кои системи генетично са по-уязвими към свръхприема или дефицита на даден нутриент. Така че както недостигът на витамин С, така и свърприемът му, се отразяват неблагоприятно на организма.

Имайте предвид и нещо друго: организмът не усвоява добре този витамин, който сега много хора приемат в чист вид под формата на таблетки. Организмът си извлича най-добре нутриентите от естествената храна, включително и витамин С. Така че от естествените храни, които са богати на витамин С, организмът си извлича необходимото му количество. Осен това, човек не може да изяде прекалено големи количества плодове или зеленчуци, богати на този витамин, така че да се получи свръхприем.

Надявам се да разбирате, че ако наред с хранителните продукти, от които получавате витамин С, вие се запасявате и приемате и витамин С в чист вид, под формата на таблетки и разтвори, тогава може да се получи такъв свръхприем и съответно - неблагоприятни последици. И то не само чрез секреторната функция на панкреаса (откъдето може да дойде рискът от диабет), метаболитите на витамин С се отделят и чрез бъбреците. А това до известна степен може да се отрази неблагоприятно на бъбречната функция, особено за хора с бъбречни заболявания.

Така че не бива да се приема този витамин по-продължително време. Някои хора мислят, че това е сигурна застраховка за предпазване.

Трябва да се има предвид посланието, че всички съставки, т.нар. есенциални нутриенти в храната, могат да имат, разбира се, противовирусно действие, ако се вземат в умерено достатъчно количество и в балансиран вид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари