Д-р Благомир Здравков: Имаме съмнителни проби на неизвестния хепатит

0
Но пикът на заразата вече е отминал, заяви изпълнителният директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев"
Но пикът на заразата вече е отминал, заяви изпълнителният директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" Снимка: БНТ

Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен произход при деца вече са докладвани в световен мащаб. Те са регистрирани в 22 държави, немалка част от които - в Европа

В студиото на "Денят започва" подробности за инфекцията даде д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" в София.

"Все още не са ясни, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването и, по-специално, по отношение на диагностиката, вече има работни хипотези. Още от края на миналата година колегите от САЩ са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Великобритания. Положителното е, че според последните им доклади че пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече", обясни д-р Здравков.

Той уточни, че в световен мащаб случаите са около 500 и призова да не се създава паника. Различните системи за докладване в държавите правят по-трудна задачата да се направи обща картина. В България също има съмнителни проби, уточни той.

"Беше разпоредено да докладваме случаите, отговарящи на критериите за такъв тип хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и вероятно здравните власти ще дадат обобщена статистика в скоро време. Има суспектни случаи", каза д-р Здравков.

Една от хипотезите за повята на този хепатит е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и едно от обясненията е,че има възможност за наслагване повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, за която много екипи са се обединили е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай щама Омикрон на коронавируса.

По думите на д-р Здравков му вирусът засяга най-вече децата заради имунната им система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

"Детската имунна система е много по-различна от тази на възрастните. Т.е, предпоставката е самата физиология на детския организъм. освен това - говореше се, че във времето на локдауните прекаленото предпазване и после рязката отмяна на мерките дава една по-изострена реакция на организма"

Ваксинацията срещу ковид категорично се отхвърля като причина за хепатита, подчерта лекарят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари