Д-р Аспарух Илиев: Коронавирусът не е изчезнал, лятото може да ни изненада с нови вълни

0
По думите на експерта от Берн вирусът може да има допълнителни мутации
По думите на експерта от Берн вирусът може да има допълнителни мутации Видео: NOVA

По думите на експерта от Берн вирусът може да има допълнителни мутации

"Притеснява ме цялостната нагласа и бодрия тон, че COVID е изчезнал. Имаме съмнително по-лек вариант, който всеки момент може да ни изненада. Нямам проблем с разхлабените мерки, а с впечатлението, че проблемът административно е решен. Трябва да сме предпазливи, вирусът може да има допълнителни мутации, тъй като Омикрон е по-заразен от предишните варианти. Няма да имаме сезонност, а лятото може да има и нови вълни. С него можем да сме частично спокойни, но ако настъпят мутации, докато той е в обращение".

Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му маските са неоспорим начин за борба с въздушно-капковите инфекции. "В Западна Европа маски се носят в градски транспорт, трябва да вземаме от техния пример. Моите студенти избират да носят маски. Вирусът все още го има, не става дума за това дали ни е писнало", посочи той. И допълни, че е ясно, че хората са уморени, но при големи събирания където има струпване, а ние сме ваксинирани или преболедували преди дълго време, поради което нямаме много антитела, трябва да носим маска.

"Тези, които спазваха правилата, ще го правят и занапред, водени от собствените си убеждения, другите ще продължат постарому. Има много хора при неваксинираните, при които протича тежко", каза още д-р Илиев.

Той коментира и темата с реформата в здравната ни система. "Концепцията за облекчаване на работата на личните лекари е добра, но трябва да видим дали ще работи като идея. Трябва обаче и това да стане по-привлекателна професия", подчерта медикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Ха ха хах
    Това оня PD-раст с гроздето ли беше? https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/202201/1642445424-7b0b902fe5d726565a71f984b584deed.jpg
  • 5
    2
    Нели КОЛЕВА
    Илиев,ще бъде голяма изненада за мен като гражданин,ако не Ви виждам всеки божи ден от екрана на телевизора.Имам въпрос към Вас-Кога успявате да вършите работата си,за която Ви плащат в Берн?Кой ли се интересува от "мъдрите Ви мисли"?Аз не се интересувам -предполагам другите хора -също.
  • 3
    1
    ssss
    ай гледай си мишките там, ге.так!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари