Д-р Аспарух Илиев: Аспиринът има един рядък, но фатален страничен ефект

2
При случая с пострадалото бебе, намазано с аспирин, най-вероятно се касае за промяна на киселинността на кръвта, обясни медикът
При случая с пострадалото бебе, намазано с аспирин, най-вероятно се касае за промяна на киселинността на кръвта, обясни медикът Снимка: Аспарух Илиев, личен архив

При случая с пострадалото бебе, намазано с аспирин, най-вероятно се касае за промяна на киселинността на кръвта, обясни медикът

"Случаят с бебето, намазано с аспирин в олио (някаква домашна "рецепта"), което едва не доведе до смъртта му, показва колко е рисковано да се прилагат народни илачи без консултация с лекар или фармацевт. Накратко, аспиринът е противопоказен за деца под 13 години поради един рядък, но фатален страничен ефект. В случая причината за тежкото състояние най-вероятно е приетото голямо количество аспирин през кожата, довел до остра промяна на киселинността на кръвта (обяснено съвсем грубо). Аспиринът е киселина и като такава в големи количества може да предизвика сериозни проблеми във функциите на тялото.

Народната медицина има своето място, но основно исторически. По времето, когато е била модерна, не е имало много други способи за лечение, а продължителността на живота е била наполовина на днешната - очевидно не е подобрявала магически боледуванията. Сега знаем, че немалка част от тези народни лечебни методи нямат особен ефект, а понякога могат дори да вредят", пише д-р Илиев във Фейсбук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари