Д-р Антония Първанова: Ние сме безпрецедентен световен антирекорд на пандемията от КОВИД-19

0
"Нещо не е наред със статистиката на броя заразени и броя починали с коронавирус у нас", констатира Антония Първанова
"Нещо не е наред със статистиката на броя заразени и броя починали с коронавирус у нас", констатира Антония Първанова Снимка: Фейсбук

Разглеждам графиките за дневната заболяемост и смъртност от Ковид-19 за целия свят по страни и следните факти ми правят впечатление:

1. През пролетта на миналата година са ни плашили, затваряли и ограничавали за далеч по-малко случаи, десетки пъти по-малко, сравнено с есента на същата година и пролетта на тази.

2. Разпространението на епидемията се влияе повече от сезонността на вирусните инфекции, отколкото от мерките.

3. Страшилището "третата вълна", при нас си е втора и това много ясно се вижда, така както в Чехия и други страни вълните са си три.

4. Нещо не е наред със статистиката на броя заразени и броя починали с коронавирус у нас. България е на 32 място в цяла Европа по брой заразени на 1 милион население и на 7-мо по брой починали на 1 милион население. Обаче сме на 1-во място в света по брой починали с Ковид-19 спрямо броя открити заразени. Например, България има приблизително същия брой на 1 милион население починали с Ковид-19 като Чехия, която на пръв поглед е водеща по този показател, но при 3 пъти повече заразени отколкото у нас.

5. Според статистиката 2 116 на 1М са починалите с К-19 у нас, но това е изчислено при население 6,9 милиона. По данни на МВнР, страната са напуснали около 1,5 милиона, т.е. в България живеят не повече от 5,4 милиона души. Следователно броят на починалите с К-19 на територията на България е 2 707 на 1М. Това е безпрецедентен световен антирекорд на пандемията от SARS-CoV-2 и трябва СЗО спешно да изпрати експерти, които да обследват причините за тази изключително висока смъртност, при относително много нисък брой открити заразени.

6. Остава да предвидим и един не особено престижен елемент, който влияе върху данните за починалите с Ковид-19 - материалният интерес на субективния фактор. Ако коректно са отразявани причините за смъртта, в което ни най-малко не се съмнявам, то остава коронавирусът да мрази най-много българите.

Д-р Антония Първанова

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук