Човешките фекалии могат да се превърнат в главен енергиен източник

0
След извличането на газовете, остатъците от преработените фекалии могат да се преработят допълнително
След извличането на газовете, остатъците от преработените фекалии могат да се преработят допълнително

Човешките фекалии могат да се превърнат в главния енергиен източник за отопление на нашите домове.

Нововъведението ще позволи да се спестяват по 10 милиарда долара годишно. Това се казва в доклад на учени от Университета на ООН, публикуван на сайта на световната организация, предаде БГНЕС.

Ние вече използваме вещества от човешките фекалии в селското стопанство, но за момента дори не сме се замисляли да използваме техния енергиен потенциал. При осъществяването на тази задача ще се сблъскаме с много препятствия, но разполагаме с ясен финансов аргумент в полза на добиването на енергия от канализацията“, заяви Крис Меткалф.

Той и неговите колеги от Университета на ООН са направили изследване в рамките на което са оценили привлекателността на преработването на изпражнения в гориво от икономическа гледна точка. Според статистиката на ООН над 2,4 милиарда души днес нямат постоянен достъп до тоалетна и други санитарно-технически съоръжения. Около милиард от тях облекчават нуждите си директно на улицата. Голяма част от тези хора живеят в развиващите се страни, основно в Индия. Това създава много хигиенични и санитарни проблеми, за разрешаването на които тези държави нямат пари.

Авторите на изследването са открили потенциален източник на финансиране за решаването на проблема. Техните изчисления показват, че извличането на метан и други горивни газове от изпражненията с помощта на микроби ще донесе на света приходи от 10 милиарда долара. Това ще е достатъчно за отопляването и осветяването на над 140 милиона домакинства в Бразилия, Индонезия и други развиващи се страни.

След извличането на газовете, остатъците от преработените фекалии могат да се преработят допълнително – те ще са достатъчни за производството на около 2 милиона тона въглеподобно вещество. Неговото изгаряне в ТЕЦ и домашните печки ще допринесе за намаляването на обезлесяването и добива на въглища. След две седмици, на 19 ноември, ще се отбележи Световният ден на тоалетната, в рамките на който учените ще се опитат да привлекат вниманието на световните лидери към този проблем и възможността изпражненията да се превърнат в източник на доходи.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари