Човешка грешка е в основата на катастрофата на пътя Русе - Велико Търново

1
Това каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Това каза заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов Видео: NOVA

Заместник главният прокурор: Говорим за човешка грешка

„Един от основните акценти в разследването беше да изясним кой именно от двамата шофьори е шофирал. Този въпрос е изчистен, изяснен по несъмнен начин и към настоящия момент шофьорът, който е шофирал автобуса и е предизвикал катастрофата, е привлечен като обвиняем. При това положение говорим не за какви са причините, а за за човешка грешка".

Това каза от от пловдивското село Рогош заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод задържания шофьор за катастрофата на пътя Велико Търново - Русе, предаде NOVA

Тежкият инцидент взе 4 жертви в събота - двама мъже и две жени.

По-рано в неделя на брифинг в Окръжна прокуратура Велико Търново бе обявено, че е повдигнато обвинение на шофьора на катастрофиралия румънски автобус.

Шофьорът, който го е управлявал, е турски гражданин. Привлечен е по обвинения за нарушение на Закона за движение по пътищата, че не е контролирал МПС-то, което управлява и за превишена скорост.

“Предвид, че е той чужд гражданин има вероятност да се укрие, затова ще поискаме от съда мярка “задържане под стража”, поясни прокурор Илиян Благоев.

Той отказа да коментира какви доказателства има прокуратурата срещу шофьора, който е турски гражданин, защото те “са следствена тайна”. 

“На този етап не се проверява състоянието на пътната настилка”, каза следователят от НСлС Бранимира Вергова. Тя отрече то  да е причина за произшествието. 

Вторият шофьор, който също беше задържан за 24 часа, е освободен. Няма данни за повдигане на обвинение и на шофьора на паркирания извън пътното платно лек автомобил, заявиха разследващите.

От брифинга на прокуратурата стана ясно още, че петимата румънски граждани, за които съседната държава изпрати медицински хеликоптери, за да ги транспортира в Румъния не са разпитани. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари