Човекът, разкрил изтезанията в руски затвори, търси убежище във Франция

0
Публикуването на видеата, които показват изнасилвания, побои и други форми на изтезания на затворници, предизвика остри реакции в Русия
Публикуването на видеата, които показват изнасилвания, побои и други форми на изтезания на затворници, предизвика остри реакции в Русия

Човекът, разкрил случаи на изтезания в руски затвори, е заминал за Франция, където ще потърси политическо убежище.

Това съобщи сайтът Gulagu.net, който публикува голяма част от материалите, показващи побои и сексуално насилие срещу затворници в Русия.

Първите видеоклипове, показващи прояви на жестокост срещу руски затворници, се появиха в началото на октомври. Като извършители на изтезанията се посочват служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН).

Собственикът на сайта Gulagu.net Владимир Осечкин посочи, че източникът, който е предоставил материалите, е беларуски ИТ специалист, който е лежал в затвор в Саратов и е бил жертва на насилие. Той беше посочен само с първото си име - Сярхей, разкрива радио Свободна Европа.

На 16 октомври Осечкин съобщи, че Сярхей е пристигнал на международното летище в Париж “Шарл дьо Гол” и веднага се е обърнал към полицията, за да потърси политическо убежище във Франция.

Публикуването на видеата, които показват изнасилвания, побои и други форми на изтезания на затворници, предизвика остри реакции в Русия. Осечкин посочва, че видеата са заснети в затвори в няколко района, включително Иркутск и Саратов, между 2018 и 2020 г. По думите му те документират случаи на изтезания над повече от 40 затворници.

След публикуването на видеата руската прокуратура съобщи, че е започнала проверка за автентичността на видеата, публикувани от Gulagu.net. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обеща “сериозно” разследване на насилието, “в случай че клиповете са автентични”.

*На снимката: Човека, идентифициран като Сярхей, на летище "Шарл дьо Гол"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари