Едуард Сноудън: Не исках да оставам в Русия, но 21 страни ми отказаха убежище

1
От декември 2022 г. американецът има руски паспрот
От декември 2022 г. американецът има руски паспрот Снимка: БГНЕС

Бившият служител на АНС заяви, че е възнамерявал да се премести в Европа, но всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън заяви, че никоя друга страна освен Русия не е успяла да му гарантира сигурно политическо убежище. Сноудън заяви, че първоначално не е планирал да остане в Русия и е искал да отиде в Латинска Америка, предава БГНЕС.

Бившият служител на АНС заяви, че в началото е възнамерявал да се премести в Европа, но всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили и не са му дали никакви гаранции. "Но веднага след като напуснах Китай, имаше изтичане на информация. Правителството на САЩ разбра, че се отправям към Русия без никакви средства за комуникация. Кацнах в Русия и граничарят ми каза, че паспортът ми "не работи"", разказва той пред журналиста Глен Грийнуолд.

Едуард Сноудън прекарва 40 дни в транзитната зона на Шереметиево и през това време подава молби за убежище в 21 държави. Според него представителите на няколко държави са признали, че се страхуват от реакцията на САЩ и не искат да се намесват. В по-малките държави "му отговорили, че са готови да го приемат, но не смятат, че наистина могат да му осигурят сигурност", допълва той.

"Така че, когато не останаха други възможности, подадох молба за убежище в Русия и го получих. И оттогава съм оставен на мира и това е всичко, което можех да искам при тези обстоятелства", добави Сноудън.

Едуард Сноудън пристигна в Русия през 2013 г., след като разкри пред журналисти от „Вашингтон пост“ и „Гардиън“, че американските разузнавателни служби използват PRISM, за да шпионират електронно американски граждани. Едуард Сноудън е заплашен от до 30 години затвор в САЩ за разкриване на класифицирана информация. През септември 2022 г. президентът Владимир Путин даде на Сноудън руско гражданство. През декември същата година американецът получи руски паспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    do 1
    така е всяка европейска държава целува гъза на америка затова и само тук изпращат пясъчните маймуни имигранти ... защо не казват на Саудитска Арабия или Япония да приема пясъчните маймуни имигранти? отговора е защото не са бели а сега има геноцид срещу бялата раса
  • 12
    1
    ...
    "възнамерявал да се премести в Европа, но всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили и не са му дали никакви гаранции. " Това драги ми плебеи означава само едно единствено нещо. Означава, че всички "правителства" в Европа са краварски подлоги. Всички до едно без никакво заключение. Всички до едно без никакъв суверенитет и гръбнак да покажат среден на щатите. Каква жалка територия е станала европа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари