Читатели попълвали списъка на "Миротворец"

0
Списъкът "Чистилище", в който попаднаха българите, оказва се, приема читателски сигнали
Списъкът "Чистилище", в който попаднаха българите, оказва се, приема читателски сигнали

Сигнали от читателите си използва сайтът "Миротворец", за да попълва списъка си с врагове, озаглавен "Чистилище"

Изданието се поддържа от неправителствена организация и в основано през 2014 г. от украинския политик и активист Виктор Тука. То нашумя у нас, след като в него попаднаха няколко българи, сред които зам. шефът на парламента Кристиан Вигенин и евродепутатката Елена Йончева. То твърди, че разследва „признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния закон и ред”, пише „24 часа“.

Списъкът "Чистилище", в който попаднаха българите, оказва се, приема читателски сигнали. За да попадне човек в него, трябва да отговаря на един от 10-те признака, изброени от авторите:

- Сепаратисти

- Автори и разпространители на антиукраинска пропаганда

- Хора, които помагат на окупатори

- Членове на терористични организации, които непряко участват във военни и терористични действия

- Бойци в незаконни военни формирования и терористи

- Чужди наемници

- Предатели на Украйна (служители на правоприлагащите органи на Украйна и държавни служители, преминали на страната на агресора и терористите)

- Военни престъпници (военнослужещи на Руската федерация, воюващи срещу Украйна на нейна територия)

- Руски окупатори (военнослужещи на Руската федерация, намиращи се в окупираните територии на Украйна, но не участващи във военни действия)

- Нарушители на държавната граница на Русия

От сайта посочват, че всеки ден проверяват стотици сигнали. Искат получените данни задължително да съдържат пълно име, страна на човека, описание на признаци на извършени или продължаващи престъпления и друга важна информация, както и източници в интернет. Към писмото трябва да бъдат приложени подходящи снимки, екранни снимки и кадри от видеоклипове. Не е ясно как точно се определя дали сигналът е достоверен.

От това, че именно българи са го включили в списъка, се оплака днес лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. В сайта той е описан като "руски агент на влияние в България, провокатор, лъжец, политически мошеник и популист". Добавен е вчера.

"Оказа се, че в този списък ме е сложил българин от България. Много от другите българи в него също са добавено от наши, тукашни българи", написа във фейсбук Костадинов.

А междувременно под публикация в профила в социалната мрежа на Асен Генов именно за добавянето на Костадинов в списъка, се развихри дискусия, в която мъж посочи, че са пращали сигнали. Илия Базлянков сам си признава, написал е "И аз съм добавял, не е сложно". След това обяснява, че вероятно хората зад сайта чакат няколко сигнала.

"Явно сме били малко преди да се разчуе сега, защото и аз гледам че се организират хора и подават", пише той. А Борис Луканов сочи и имена на мъж, когото подозира, че организира писането на сигнали - Камен Костов.

В списъка "Чистилище" освен Костадинов, Вигенин и Йончева попадат още Велиана Христова, Велислава Дърева, Христо Георгиев, Румен Петков, Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов, Диляна Гайтанджиева и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    май ще
    излезе вярно твърдението - „Доносническа България“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари