Четирима удостоени със званието "Почетен гражданин на Русе"

0

Четирима достойни русенци получиха на официална церемония снощи в Доходно здание званието „Почетен гражданин на Русе”. По традиция, то се връчва в навечерието на Празника на града – 6 май.

Званието получиха инж. Теодорин Патриков, д-р Димитър Граматиков (посмъртно), доц. д-р инж. Владимир Витков и проф. дтн Христо Белоев.

Приветствие към всички участници и гости на церемонията поднесе кметът Пламен Стоилов. „Най-голямото богатство на Русе са хората - достойните съвременни пазители на духовността и местния патриотизъм, които чрез своята креативност, богато въображение и нестандартно мислене са символ на свободния полет на духа на нашия град”, заяви г-н Стоилов. И допълни: „Вярвам, че те ще продължат да работят за Русе със същата последователност и упоритост, и че ще успеят да предадат огъня на своя ентусиазъм на по-младите – нашите деца и внуци. Защото именно те са нашето бъдеще. Те ще бъдат тези, които ще продължат по пътя, по който вървим всички заедно – към Възраждането на Русе!”.

Официалната церемония продължи с приветствие на председателя на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, който връчи званието „Почетен гражданин на Русе” на удостоените. Инж. Теодорин Патриков заслужи уважението и признателността на цялата русенска общественост със своята активна дарителска дейност. Основаната от него фирма ИНТИС изгради редица важни обекти в Русе, но безспорно най-ярката му заслуга е за градежа на църквата „Всех Святих“. Д-р Димитър Граматиков, който беше удостоен със званието посмъртно, има изключителните заслуги за превръщането на русенския белодробен диспансер в модерна болница, със съвременно оборудване и изключително квалифициран екип от специалисти. Всички помнят д-р Граматиков като уважаван и признат лекар, отличен диагностик, личност с ярки добродетели и харизма. От името на д-р Граматиков, наградата беше приета от съпругата му д-р Румяна Тодорова Граматикова.

Доц. д-р инж. Владимир Витков - удостояването му с най-високото отличие на Община Русе е акт на уважение към неговата активна изследователска, изпитателна и развойна дейност в областта на селското стопанство, за приноса му за развитието на Русе като един от водещите научни и университетски центрове в страната. Проф. дтн Христо Белоев – заслугите на ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев” са изключителни за модернизирането му и за издигане на неговия международен престиж и признание. Сред мотивите на Общинския съвет за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Русе” са иновативността и мащабността на идеите на проф. Белоев, както и волята за тяхното реализиране. В резултат на неговата всеотдайна работа, днес Русе е в листата на съвременните европейски образователни центрове. Официалната церемония продължи с празничен концерт на Биг бенд – Русе. С него, наследниците на русенския джаз - Борис Петров, Теодор Петков и Биг бенд - Русе, почетоха паметта на Петър Петров-Парчето, Стайко Стайков и Боби Русев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари