Четири неудобни въпроса за терористичната атака в Москва

1
Коментаторите откриват толкова пропуски на службите, че не изключват трагичният сценарий да се повтори
Коментаторите откриват толкова пропуски на службите, че не изключват трагичният сценарий да се повтори Снимка: БГНЕС

Коментаторите откриват толкова пропуски на службите, че не изключват трагичният сценарий да се повтори

Руската столица се сблъска с едно от най-големите терористични нападения в своята история. Атентатът в "Крокус Сити Хол" е вторият по брой жертви след трагедията в Беслан. Но за разлика от предишни случаи настоящият инцидент е омотан от противоречиви факти и недомлъвки, които показват пропуските на руските спецслужби, анализира беларуският сайт Nexta, базиран в Полша, пише вестник СЕГА.

Защо са изключени металдетектори и липсва проверка на багажа?

Един от моментите, които предизвиква въпроси, са изключените металдетектори и липсата на проверка на багажа на зрителите в деня на атаката. Тези мерки за сигурност са стандартни при скупчване на много хора, но по необясними причини са игнорирани. Според данни на оцелелите, става дума за явно пренебрегване на протокола за сигурност, при положение че напоследък в Москва са били засилени мерките в метрото и търговските центрове.

Защо са игнорирани предупрежденията на западните спецслужби?

Не по-маловажен е фактът, че посолствата на западните страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, своевременно предупредиха за евентуална терористична акция. Дори агенция "Ройтерс" съобщи, че руските власти са получили предупреждения за потенциална заплаха от ИДИЛ. Независимо от това мерките за сигурност не бяха засилени.

Защо охраната не оказва отпор на нападателите?

Видеата от "Крокус" показват, че охранителите не се съпротивляват на нападателите. Били са въоръжени само с палки. А охранителната фирма е соственост на "Росгвардия". Това отново предизвиква въпрос за способността на Кремъл да реагира при извънредни ситуации.

Въпросът на въпросите - защо спецслужбите действат мудно?

Един от най-загадъчните аспекти в случилото се е късното пристигане на спецслужбите в мол "Крокус", при положение че съвсем близо се намира зданието на Главното управление на регионалната сигурност/ОМОН. Само на 4 км от мола. Това хвърля съмнения за ефективността на координацията и бързината на реакция при опасност.

Коментаторът Майкъл Наки също посочва несъответствията в официалната версия:

"Главната задача на всички власти в момента е да отвлекат вниманието от пълния провал по всички фронтове. Ако имате четирима души с автоматично оръжие, дори и трима, които влизат в концертна зала и започват да убиват хора, това означава пълен провал на всички служби, отговорни за сигурността. Фактът, че специалните части щурмуват залата чак час след началото на стрелбата, докато вътре продължават да убиват, означава пълен провал на МВР. Щом терористите не вземат заложници, задачата на спецподразделенията е да щурмуват веднага. А те са стоели и чакали.

Какво става след това? Въпреки отцеплението терористите се качват в колата и отпрашват. И четиримата заедно. Те пътуват в колата и никой не ги спира чак от Брянска област, която е на около 350 км от Москва. Къде са камерите? Москва е осеяна с камери. Какво следят? Дали някой не е облечен с цветовете на дъгата?

Освен това аварийните изходи на "Крокус" са били заключени. Колко души са загинали заради това? Кой ще повдигне тези въпроси? Никой. Всички са заети с ЦРУ и планът на Зеленски да съсипе концерта на група "Пикник".

Как се търси и намира "украинската следа"?

Пропагандната кампания в търсене на "украинска следа" в тази трагедия бе разгърната в руските държавни медии. Посоката, зададена отгоре, поставя под съмнение неутралността и обосноваността на изводите, които могат да се направят в "разследването". Неизбежно възниква въпросът не стои ли Кремъл зад всички тези събития.

Телеграм коментаторът Денис Казански също разнищва версията за украинската следа:

"На видеата с разпитите на арестуваните, разпространени от канали, близки от ФСБ, задържаните казват защо са извършили атентата. Но тяхната версия за нападението е напълно различна от предишни операции на украинските спецслужби на руска територия. "

Първи "Комерсант" пусна версията за украинската следа и че нападателите вероятно са членове на паравоенния "Руски доброволчески корпус". Той се състои от руснаци, които воюват на страната на Украйна. Източници на "Комерсант" твърдяха, че става дума за млади хора, които са си залепили бради и мустаци.

Днес украинската следа бе потвърдена от ФСБ и казана в обръщението на Путин - атентаторите са искали да минат руско-украинската граница, където имало осигурен коридор за тях, а в Украйна са имали контакти.

Още в петък вечерта руските пропагандисти започнаха енергично да отричат западната версия, че зад атентата стои ИДИЛ. Днес сутринта главната редакторка на RT Маргарита Симонян написа, че това "не е ИДИЛ, това са украинци (хохли)".

Прокремълският политолог Сергей Марков написа, че този атентат не може да се извърши от мюсюлмани, защото става в свещения месец Рамазан и в свещения ден петък.

Но един от разпитваните казва, че участва в акцията, защото му е платено. Парите му е предложил проповедника, който той слушал в "Телеграм". Задържаният пристига в Русия от Турция на 4 март, говори руски. Другият задържан, посочен от Симонян за главатаря им, не говори руски и го разпитват с преводач."

"Путин подхвърля кокалчето на своите пропагандисти за "украинския коридор за терористите" и толкова. Всички са доволни. Сигурно предстоят нови видеа с терористите, които след съответния бой ще кажат, че лично Зеленски им е заповядал", пише Майкъл Наки.

"Най-страшното следствие от това мълчание за проблемите е, че този сценарий може да се повтори. Затова всички, които са останали да живеят в Русия, нека знаят: на държавата не й пука за вас. Заети са с това да убият колкото се може повече граждани в съседната страна. Вашата сигурност е във вашите ръце.", заключава коментаторът.

Телеграм каналът "Можем да обясним" детайлно анализира обръщението на Путин и стига по опосредствен път, че терористите не са бягали към Украйна, а към Беларус.

Именно беларуските силоваци са помогнали на руските да заловят четиримата заподозрени. Близкият до Кремъл канал Baza съобщи днес в 9 ч., че автомобилът с предполагаемите терористи е задържан в Брянска област в селцето Тьоплий. То е само на 43 км от Беларус и на 118 от Украйна. Час и половина по-късно депутатът Александър Хинщайн, близък до ФСБ, разказа, че заподозрените са арестувани в района на село Хацун, Карачаевски район. То е равноотдалечено от Беларусия и Украйна - 166 и 136 км.

Владимир Путин се обади първо на беларуския президент Лукашенко, за да обсъдят терористичната акция.

Два часа преди обръщението на Путин беларуският посланик Дмитрий Крутой заяви, че беларуските силоваци са помогнали на руските си колеги, за да попречат на терористите да избягат.

Дори близкият до властта канал Brief признава, че в момента е невъзможно да се премине руско-украинската граница. Тя е минирана, покрита е с чувствителни средства за контрол. В последните 2 години ФСБ направи специален заслон срещу навлизането на диверсионно-разузнавателни групи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    фена на Путин
    " Майкъл Наки коментира". "Беларуски сайт базиран в Полша..." с к'ви тъпотии ни запудряте мозъците ? Свинска оригня значи повече, от този кирлив бълвоч. Искам да прочета и Руските медии, искам сам да си създам свое мнение за инцидента. И след като орязахте достъп до всеки алтернативен източник, тая диария си я наврете от там откъдето сте я изкарали. А имено, педерастките си анални отверстия. С големи мъки прочетох, че четитима са заловени на 100 км. от украинската граница докато са бягали натам. На първия заловен му отрязват ухото при задържането и му го навират в устата да го изяде. На разпитите казват, че са им обещани по 50 000 евро на човек, 25 са им дадени, другите 25 ще им се изплатят, като влязат в украйна. Двама арменци се издирват. Киев да се подготвя за голямото изпържване.
  • 6
    2
    Така:
    Ако такива са политическите дивиденти, то логиката е атентата да е подготвен и финансиран от западна държава противник на Русия.
  • 14
    1
    Същото навремето
    Ако това във статията е вярно, навремето след атентата на 11.09.2001 пак ги имаше такива неудобни въпроси... Никой не знае със сигурност кое как, само едно е ясно че заради нечия лудост сумати и хора си отидоха, разстреляни като кучета от банда откачалници
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари