Честит Антоновден!

3
В Община Русе днес има над 1500 именици
В Община Русе днес има над 1500 именици

В Община Русе днес има над 1500 именици

Днес почитаме паметта на Преподобни Антоний Велики. Освен като покровител на ковачите се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници).

В житието на светеца е отбелязано, че прекарва 20 години при пълно усамотение. Преживял е до 105-годишна възраст. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес.

Антоновден се празнува за предпазване от болести. На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

Днес имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

В община Русе освен 332 именици, които се казват Антоанета, празнуват още 315 мъже, носещи името Антон. Антония се казват 218 жени и Донка – 343 жени. На Антоновден в Община Русе имен ден празнуват още Тончо – 38, Тонка – 66, Тони – 58, Антоанела – 5.

Бъдете здрави и щастливи, именици!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари