Червеното цвекло цери 9 болести

1
Червеното цвекло е открито като лечебен продукт от Хипократ
Червеното цвекло е открито като лечебен продукт от Хипократ

Червеното цвекло е открито като лечебен продукт от Хипократ, а използвано като лекарство за редица заболявания от Парацелз.

В Древна Гърция са използвали цвеклото за сваляне на висока температура, а в Средновековна Европа било препоръчвано на хора, които не могат да консумират твърди храни. Римляните вярвали, че ако мъж и жена ядат от едно и също цвекло, те със сигурност ще се влюбят. Китайците пък смятат, че то укрепва сърцето и пречиства кръвта, информира framar.bg.

Цвеклото е изключително полезно за жени в менопауза. То е богато на магнезий, хлор, флавоноиди, цинк, йод, калций, натрий и природни нитрати.

Ето кои са заболяванията, които лекува червеното цвекло:

Цвеклото притежава пречистващи свойства, които подпомагат лечението на чернодробна токсичност и жлъчни заболявания.

Препоръчителни комбинации:

- сок от червено цвекло и сок от лайм;

- сок от червено цвекло с фреш от моркови.

Специалистите съветват приемът на сок да стартира с малки количества - започвате с 50 милилитра и постепенно достигате оптималната доза от 250 милилитра.

Детоксикация

Благодарение на холина сокът от червено цвекло изчиства от токсини както черния дроб, така и целия организъм. Чудесен избор е за тези, които искат да прочистят кръвта си или да подкрепят лечението на заболявания, причинени от токсини.

Хипертония

Консумирайте редовно червено цвекло, ако искате да нормализирате кръвното си налягане. Важно е да се знае, че цвеклото понижава високото и повишава ниското кръвно.

Рак

Заради аминокиселината бетаин цвеклото е много полезно при профилактика на рака. Зеленчукът предотвратява образуването на канцерогенни съединения и защитава от рак на стомаха, дебелото черво, мозъка и белите дробове.

Подагра

Цвеклото се препоръчва и при подагра заради своите прочистващи способности.

Разширени вени

Червеното цвекло запазва съдовете еластични и по тази причина е изключително ефективно средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.

Висок холестерол

Сапонините в цвеклото понижават нивата на холестерола в кръвта.

Щитовидна жлеза

Специалистите препоръчват редовна консумация на червено цвекло на хора със заболявания на щитовидната жлеза заради високото съдържание на йод.

Затлъстяване

Зеленчукът е много диетичен - 100 грама от него съдържат едва 44 калории. Препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари