Червените длани са признак на тежко заболяване

0
Началният стадий на заболяването е почти асимптоматичен
Началният стадий на заболяването е почти асимптоматичен Снимка: lekuva.net

Началният стадий на цирозата е почти асимптоматичен и това е много опасно, тъй като заболяването обикновено се разпознава в по-късните етапи

Чернодробната цироза е последният етап от много заболявания на този орган, включително хепатит, алкохолна и безалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Защо се развива цироза (LC)? Поради увреждане на чернодробните клетки, някои от тях умират и на тяхно място се появява съединителна тъкан, пише zdrave.to.

Той обгражда запазените клетки, но не може да изпълнява техните функции. В резултат на това се развива чернодробна недостатъчност.

Началният стадий е почти асимптоматичен и това е много опасно, тъй като заболяването обикновено се разпознава в по-късните етапи. Появява се тежест в десния хипохондриум, обикновено след хранене или упражнения. Възможен е горчив вкус в устата. Пациентите се оплакват от намалена работоспособност, сънливост.

Червените длани (така наречените чернодробни длани) и върховете на пръстите трябва да алармират - това показва, че билирубинът е повишен в кръвта.

Пациентите съобщават за силен сърбеж, обрив и много синини. Може да има повишаване на температурата до 38 градуса без причина. На корема има модел на съдове, които се преплитат. Урината става кафява, а изпражненията са светли.

Ако не сте пили алкохол, но не сте си отказали мазни и пикантни храни, това не означава, че няма риск. NAFLD, безалкохолно мастно чернодробно заболяване, може да доведе до цироза. Мазните храни, излишъкът от рафинирани въглехидрати, прекомерната консумация на фруктоза, транс-мазнините са потенциалните му „убийци“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари