Черноморието гъмжи от народ

18

Ставаме в 5:00 часа сутринта, за да запазим място на плажа

Невиждан наплив на туристи към южното ни Черноморие. От десетилетия ходя на море и никога не съм виждала подобно стълпотворение от хора на български плаж. Имало е времена, в които някои места бяха буквално залети от човекопотока, но като тазгодишният бум – не е имало. Около тази теза се обединяват и собствениците на къщи и хотели от региона. Говорих и с почиващите на плажа – тюхкащи се в 10:00 часа сутринта къде точно да постелят хавлиите си, за да се насладят на прохладата край морето.

Таня от Ловеч, която е на почивка със съпруга и двете им малки деца, става в 5:30 всеки ден, за да успее да се вреди за чадър и шезлонг на централния плаж в Равда. Малкото курортно селце буквално гъмжи от народ. Освен българи, на плажа се чува руска, полска и румънска реч. Всички те се борят за местенце – вече няма значение платено и свободно плажуване – важното е да успеят да намерят кътче за себе си и своите близки.

Хората не са дошли да си почиват, а да си пазят място на плажа

Питам момчетата, които са представители на концесионера на въпросния плаж: „Всеки ден ли е така?“. Отговорът е: „Госпожо, тази година хората не са дошли да спят и да си почиват, а да си пазят място на плажа. Идват още при изгрев слънце“, обясняват ми те. Цените за един чадър е 8 лева, още толкова струва един шезлонг. Комплектът е 24 лева. И това всеки ден. За едноседмична почивка трябва да отделите от бюджета си 168 лева само за сянка и елементарно удобство на плажа. Ако намерите свободни такива обаче. Защото още в 9:00 часа сутринта всички платени места са „запазени“. Виждат се само хавлии или едно семейство „трепери“ за сянката на още две – свои познати. Така почивката по българското Черноморие всъщност се оказва поредица от нерви – от караниците кой къде да седне, кой на кого пречи, кой за кого пази място и се стигне до ценовия шок по заведенията.

Жестоки надценки на принципа „Ден година храни“

Бутилка минерална вода е 4 лева. Най-обикновен сладолед, който струва 90 стотинки, също се продава за 4 лева. Изобщо – очаквайте надценката на повечето продукти да е с около 500%. Обяснението за целия този процес е простичко. Миналата година хората бяха наплашени от КОВИД кризата и не отидоха на почивка. Затова това лято решиха да наваксат. Но и печалбарите също. С жестоки надценки на принципа „Ден година храни“.

Опасявам се, че догодина, когато напрежението с КОВИД утихне, никой няма да иска да дойде на нашето Черноморие. Не защото е лошо, а защото знаят, че в съседните нам страни, за същата цена ще получат просторни плажове, добро обслужване и нормалност. Такъв е принципа на пазарната икономика. По-добрият печели. А българските туроператори, хотелиери, ресторантьори могат само да се учат от своите турски и гръцки колеги. Защото алчността никога не води до градивност. Напротив. Нейната сила е рушенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари