Черна Гора дава твърда заявка за присъединяване към ЕС

0
Най-добрата инвестиция на ЕС в мира и стабилността на Европа е интеграцията на Западните Балкани
Най-добрата инвестиция на ЕС в мира и стабилността на Европа е интеграцията на Западните Балкани Снимка: Пресцентър Президентство

Най-добрата инвестиция на ЕС в мира и стабилността на Европа е интеграцията на Западните Балкани

Президентът Румен Радев и черногорският му колега Мило Джуканович обсъдиха днес българската подкрепа за Черна гора по пътя й към ЕС и възможностите за сътрудничество в областта на икономиката, отбраната, образованието и културата.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна за Черна гора в нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз". Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с черногорския си колега Мило Джуканович. Българският президент бе посрещнат по-рано днес с официална церемония в историческата столица на Черна гора - Цетине.

Основна тема  в разговорите между двамата държавни ръководители бе европейската перспектива на Черна гора.

"За нас, българите, Черна гора е приятелска държава. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която няма алтернатива", заяви още Радев. Той благодари на Джуканович за поканата да посети Черна гора

Радев изтъкна, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз и се надява, че много скоро ще я приветстваме като член на ЕС. 

"Черна гора работи за затварянето на ключовите 23 и 24 глава от преговорния процес. В това отношение България е готова да помогне за повишаване на административния капацитет. Енергийният шок, растящата инфлация, засилването на миграционните процеси са големият залог, пред който сме изправени - в този момент изключително важно е институционалното сътрудничество", посочи той. 

Българският президент каза, че въпреки активния политически диалог на всички нива, икономическите връзки между България и Черна гора не са на нужното равнище. Той изрази надежда, че при бъдещо правителство това ще се промени. Според него Черна гора може да стане "по-видима" за българския бизнес. 

Българският президент изтъкна успешното председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) от страна на Черна година в двугодишния й мандат. Сега,  когато ние ръководим инициативата, ни е по-лесно след добрата работа, свършена от вас, заяви Румен Радев.

Бидейки от двата края на Балканския регион, е много важно да поддържаме и засилим нашите икономически връзки, общите перспективи.

Българският президент акцентира върху нуждата от шосейна свързаност, от дигитална свързаност, за да можем да обменяме идеи, хора, капитали.

На въпрос как могат да си сътрудничат двете държави в условията на предизвикателствата, появили се в резултат на войната в Украйна, Радев посочи, че е изключително важно държавите да си сътрудничат активно в регионален план, да насочват фокуса на ЕС и НАТО към нашия регион, да се провежда проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризата, но и да спомага за предотвратява вторничния трус от тези глобални кризи върху нашия регион. По думите му от значение е и целенасоченото насочване на финансови и други средства, така че те да се оползотворяват по най-ефективен начин.

Българският държавен глава изтъкна значението на транснационалните проекти и енергийната  свързаност. Той припомни, че при предишното му посещение в Черна гора е обсъждана перспективата за високоволтов кабел между Италия и Черна гора, а днес този проект е факт. В този контекст той отбеляза, че въпросът е как да се изгради енергийна свързаност при най-добри условия и за нашата страна, и за региона, “така че да може наша електрическа енергия да тече по този кабел”.

Друг важен акцент в изказването на Радев бе сътрудничеството в образованието и бъдещата успешна реализация на Международния институт за устойчиви технологии в региона,  за да може нашите таланти да остават тук, в нашите страни.

Черногорският президент от своя  страна изрази задоволство от посещението на Радев  в Черна гора и припомни, че това е втората му визита в страната. Джуканович определи отношенията между двете страни като открити и приятелски,  отношения на пълно партньорство в рамките на НАТО. Той изтъкна, че Черна гора цени високо подкрепата на България по пътя на страната му към  ЕС, като България е предложила своя опит и капацитет, за да може Черна гора „по-лесно да преодолее предизвикателствата по пътя към членството в ЕС.“

Джуканович изтъкна помощта за развитие, оказана от България, за осъществяването на различни проекти в Черна гора

Черногорският президент изрази мнение, че България, като съсед на Западните Балкани, е сред държавите, които са най-близо до  региона и „най-добре разбират и представляват нашите интереси към Европа и НАТО, тъй като на тези държави изглежда е най-добре познат проблема хронична нестабилност на нашия регион”и необходимостта държавите от региона чрез интеграция да създадем по-надеждна стабилност и да градим демократичен и икономически просперитет." 

Той благодари за обучението от България на черногорски офицерски кадри, както и за сътрудничеството във  вътрешните работи. 

"Показахме готовност за сближаване на нашите две държави – страни, които са географски близко разположени", заяви от своя страна Джуканович. Той акцентира върху необходимостта за обмен на туристи.

"Заедно оценихме, че е важно да поставим фокуса на сътрудничество в областта на културата", каза още черногорският президент.

В отговор на журналистически въпрос как България конкретно може да помага на Черна гора по пътя към ЕС, Джуканович каза, че според него “няма достатъчно ясна преценка на определи важни политически адреси в Европа за необходимостта, неизбежността на европейската интеграция на Западните Балкани”.

Резултатът е много забавена, дори спряна, по думите му, политика на разширяване на ЕС през последните няколко години. Според него това е така, защото в определени центрове в Европа това се третира като “балканска нужда”.

"Ние смятаме, че това е балканска и европейска нужда. Смятаме, че най-добрата инвестиция на ЕС  в мира и стабилността на Европа е интеграцията на Западните Балкани. Затова е важно нашите съседи, които добре познават региона, да представят по правилен начин тази тема на европейските политически центрове (…), за да няма вакуум в геополитиката", каза Джуканович.

Двамата държавни глави са обсъдили също продължаването на двустранните консултации за по-интензивно парламентарно сътрудничество.

Черногорският президент благодари на българския си колега за поканата да посети България в близко бъдеще.

Президентът Румен Радев се срещна също с премиера на Черна гора Дритан Абазович, както и с председателя на парламента Даниела Джурович, съобщи пресцентърът на президентството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Брат'чеди са ни ...
    Последният държавен глава, преди включването на Черна гора (Черна планина) в състава на Югославия, е крал Никола I, който е прадядо на Симеон Сакскобургготски.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари