Бюджет 2022 отне десет часа на депутатите

1
Под погледа на правителството опозицията атакува план-сметката. И обяви - животът е поскъпвал, а управляващите не правели нищо
Под погледа на правителството опозицията атакува план-сметката. И обяви - животът е поскъпвал, а управляващите не правели нищо Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Парламентът приема цял ден на второ четене бюджета за тази година

Стигна се и до скандали, предаде NOVA

Десет часа народните представители спорят в пленарната зала за план-сметката на държавата за годината.

Планът на управляващите е през тази година да има приходи в размер на над 57 млрд. лева. Разходите обаче са над 63 млрд. лв. Така дупката, която се получава в бюджета, е в размер на близо 6 млрд. лв. Заложената инфлация е в размер на 5,6%, а заложената безработица е 5%. Държавата трябва да изхарчи над 23 млрд. лв. за социално подпомагане и над 8 млрд. лв. за здравеопазване.

54 дни след старта на годината дойде ред и на окончателното приемане на бюджета за 2022 г. Под погледа на правителството опозицията атакува план-сметката. И обяви - животът е поскъпвал, а управляващите не правели нищо.

Инфлацията, която претърпя България и българската икономика, води до реално обедняване на около 30% от българските граждани”, посочи Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Защитата на властта дойде от кулоарите. Финансовият министър увери, че инфлацията няма да надхвърли двуцифрено число. Имало обаче и предизвикателства - например, кризата в Украйна.

„Това са едни сравнително турбулентни времена и няма как всичко да се прогнозира с абсолютна точност, така че това са най-добрите прогнози, които са направени”, коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

В пленарната зала спорът се разрази за парите за сектор култура. „Няма Министерски съвет и министър на финансите, който да иска да дава пари за култура. Реално обаче ако не развиваме културата и образованието си, омагьосаният кръг няма как да се прекрати и ще тръгнем надолу”, смята Цончо Ганев от „Възраждане”.

Ако ще говорим за добри и лоши - да, ние сме лоши. Ние заплати няма да вдигаме без реални резултати отсреща. Хората, които седят и не произвеждат нови резултати, съжалявам - за тях увеличение няма да има”, категоричен е Василев.

Не може само с проекти. Тези хора, с това, че не им вдигате заплатите в тази тежка криза, част от тях ги обричате да напуснат сектора и да не се занимават с това”, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Повече пари бяха поискани и за наука. Въпреки предвидените допълнително 20 млн. лева за Българската академия на науките.

Предлагат се 20 млн., но те няма да бъдат за възнаграждения, а БАН има най-голям проблем със задържането на учените”, добави Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

„БАН поиска точно определена сума. Не можем да дадем на някого нещо, което не иска. Учените няма да останат без допълнително възнаграждение”, обясни Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

По време на дебатите за пари - едно предложение покачи напрежението. Управляващите поискаха край на дебатите. Но след спор и почивка в крайна сметка приемането на бюджета продължи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари