Буяр Османи оспори съвместното честване на Гоце Делчев

0
Той отбеляза още, че „различията невинаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни”
Той отбеляза още, че „различията невинаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни” Снимка: Сител, РСМ

Той отбеляза още, че „различията невинаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни”

Външният министър на РС Македония Буяр Османи смята, че не е настъпил момента за съвместно официално честване на Гоце Делчев. По думите му, за разлика от съгласието за съвместното честване на пет други исторически личности, включително светите братя Кирил и Методий и Климент Охридски, случаят с Гоце Делчев не е такъв. „Гоце Делчев все още е в процес на разговори в Историческата комисия, което означава, че той не подлежи на това официално съвместно честване, защото все още имаме различни тълкувания относно ролята на тази важна личност за нас”, подчерта Османи пред агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

По думите му общото честване на Гоце може да се случи, след като историческата комисия между двете страни излезе с общо становище за ролята му и предложи честването на правителствата.

Той отбеляза още, че „различията невинаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни, защото все пак историята е такава, че мултиперспективността е позволена и понякога тя е предпочитана в интерпретации на различни исторически личности и събития”. Той изрази също надежда, че въпреки различните тълкувания, Историческата комисия ще бъде насърчена да разгледа общото значението на фактите и събития, което ще създаде мост за сътрудничество между двете страни.

Османи каза, че следващото заседание на двустранната Историческа комисия ще е на 28 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари