Бум в търсенето на климатици заради цените на газа

0
Според търговците масовото купуване на климатици е започнало преди два месеца
Според търговците масовото купуване на климатици е започнало преди два месеца

Според търговците масовото купуване на климатици е започнало преди два месеца

Бум при покупката на климатици заради прогнозите за висока цена на газа, предава в репортаж NOVA.

Домът на Елена Ангелова е газифициран преди 15 години. И доскоро това ѝ позволявало да спестява. Последната зима обаче я накарала да размисли. Сметките за топла вода останали солени и през лятото . Жената платила 300 лева за ток. Людмил също иска да си купи климатик. Досега се е отоплявал на парно. По негови сметки, ако остане на газ през зимата, може да плати от 650 до 750-800 лева. За климатик е заделил 2500 лева. Надява се, че инвестицията ще се оправдае. Но се опасява от друго - че мрежата няма да издържи.

Притесненията на Людмил споделят и част специалистите. Според тях много от хората ще заменят газа с електричество преди отоплителния сезон. А това криело риск, макар и малък.

“Единственият проблем може да възникне в ниското напрежение. Доста нови кооперации се изградиха. Почти всяка от тях е свързана с изграждането на допълнителен трафопост“, обясни проф. Валентин Колев.

Според търговците масовото купуване на климатици е започнало преди два месеца. Друг от уредите, към които има засилен интерес са духалките. Но именно те крият най-много подводни камъни.

„Духалката не прави хомогенно температурно поле в помещението, създава шум“, обясни още проф. Колев. А търговците добавят, че духалките консумират и много повече енергия, въпреки че струват евтино.

Затова климатикът бил най-подходящата алтернатива за природния газ. Но не във всички ситуации.

Климатиците не могат да осигурят този комфорт, който осигурява конвенционалното отопление с радиатори. Климатиците могат да подсигурят нужния комфорт за температури до -3-4 градуса“, каза още проф. Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари