Бум на мононуклеоза в детските градини

2
Температура, кашлица и диария мъчат децата, София и Хасково пламнаха от жлезна треска
Температура, кашлица и диария мъчат децата, София и Хасково пламнаха от жлезна треска

Температура, кашлица и диария мъчат децата, София и Хасково пламнаха от жлезна треска

Инфекция от мононуклеоза пламна из детските градини в цялата страна, алармираха педиатри. Има бум на заболяването в София и Хасково, съобщиха лични лекари, предаде „Телеграф“. Необичайното е, че заразени са все повече малчугани между 2 и 6 години, тъй като обикновено мононуклеозата е по-разпространена сред юношите в училище. В момента върлуват също скарлатина и варицела, допълниха доктори.

Зараза

Мононуклеозата, известна още като жлезна треска, която в момента мъчи много малчугани, се причинява от ДНК вирус в слюнката и в слузта на дихателните пътища. Предава се по въздушно-капков път. Затова и се нарича още „болест на целувката“. Уголемяват се лимфните възли, черният дроб и слезката. Мононуклеозата започва с гнойна ангина. Вдига се висока температура от над 39 градуса, която не се повлиява от лекарства поне четири дни. В 10% от случаите около седмица след началото на симптомите се появява и обрив по цялото тяло и лицето. Инкубационният период е четири-шест седмици.

Диагноза

Лекарите трудно поставят диагнозата, тъй като дори при специфично кръвно изследване за мононуклеоза резултатите са отрицателни в първите дни на заболяването. Затова често се бърка с грип или неуточнена инфекция на горните дихателни пътища. Ако се лекува неадекватно, може да се хронифицира, предупредиха педиатри. Понякога е наложително да се даде антибиотик, въпреки че става дума за вирусна инфекция, обясниха лекарите. Важно е болният да лежи, защото има опасност при удар в далака да се получи опасен вътрешен кръвоизлив, подчертаха лекари.

Кашлица

В момента едно от най-честите оплаквания при децата, които идват в кабинета, е кашлицата, разказаха лични лекари от столично ДКЦ. Тя може да е симптом както на респираторно заболяване, така и да е част от клиничната проява на мононуклеозата, казаха още джипита. Другите две групи заболявания, които върлуват сега, са свързани с повишена температура и с диария и повръщане. Имаме и ръст на случаите на скарлатина и варицела, уточниха педиатри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари