Бум на кожните проблеми заради продължителното носене на маски

0
Първите случаи на пациенти с кожни проблеми се появяват още през пролетта, след обявяване на извънредното положение и въвеждането на задължително носене на маски
Първите случаи на пациенти с кожни проблеми се появяват още през пролетта, след обявяване на извънредното положение и въвеждането на задължително носене на маски Снимка: Даниел Йорданов

Продължителното носене на предпазна маска за лице доведе до бум на кожните проблеми, раздразнения и обриви при много хора, включитлено и до тежки инфекции

За това алармира дерматологът д-р Даниел Богданов, който ежедневно се сблъсква с пациенти с подобни проблеми, пише Весела Байчева за Янтра Днес. Причината е, че дългото носене на предпазна маска оказва ефект върху човешката кожа, тъй като на практика не може да диша. Нормалният процес на вдишване и издишване, частичките от слюнка, капчиците пот и себум са хванати в капан между кожата и маската. Това повишава влажността на кожата в участъка около устата и носа, които се покриват от маската.

Следва нарушена бариерна функция на кожата, нарушен микробен баланс и възпалителни промени. При жените, които носят грим, кожата допълнително се затруднява. А покриването ѝ с маска – изкуствена или памучна, е особено рисково за хората, които вече страдат от дадено кожно заболяване в областта на лицето – розацея, периорален дерматит, акне, херпес и др.

Въздухът, който издишваме, е влажен и това помага за развитието на бактерии и вируси, които след това вдишваме обратно. Отделно непълноценното дишане води до лесна уморяемост, а при някои хора и до главоболие”, допълва дерматологът.

Най-тежкият случай, с който се сблъсква д-р Богданов, е стафилококов фоликулит, получен вследствие на продължително носене на маска, което наложило лечение със силни антибиотици. “Около 30 % от хората са носители на стафилококи, но са свикнали с него. И в един момент, когато са с маска, бактерията не може да “излезе” навън, а се “посява” на кожата, което отключва сериозни проблеми. Получават се също импетиго контагиоза и контактни алергии”, обяснява д-р Богданов.

Сред пациентите, които е лекувал, е и 12-годишно дете с тежка гъбична инфекция на лицето, която се разпростира и към шията.

Първите случаи на пациенти с кожни проблеми се появяват още през пролетта, след обявяване на извънредното положение и въвеждането на задължително носене на маски както в закрити обекти, така и навън. “Досега подобни проблеми се проявяваха при хората, които в ежедневието си се налага да използват предпазни маски – хирурзи, лекари, зъболекари и др., но от март досега все повече хора се оплакват от подобни проблеми. Най-малките пациенти, които са идвали, са на 6 г., тъй като под тази възраст не се изисква носенето на маска. Но оплаквания има при всички възрасти – деца, ученици, възрастни, особено при хората, които са принудени с часове да носят маски на работните си места”, обяснява д-р Богданов.

Самите предпазни маски, които се продават в аптеките, в повечето случаи се купуват на бройка, като рядко са в индивудуална опаковка и реално не са стерилни. Така на практика с всяка минута от купуването и поставянето им на лицето започва тяхното замърсяване. Според дерматолога дори честата смяна на маските не гарантира сигурност, тъй като човешката кожа не е пригодена за контакт с подобни материи, независимо дали са изкуствени, или естествени. Въпреки това по думите му тези от изкуствени материи предизвикват по-силно дразнение от памучните. Съветът му е още при първите появи на някакъв дискомфорт да се потърси лекарска помощ, тъй като на пръв поглед лекото зачервяване може да доведе до по-сериозен проблем.

Дезинфектантите за ръце също крият рискове от кожни раздразнения. Всички продукти са на алкохолна основа, а това провокира дразнене на кожата и алергични прояви. За тези неблагоприятни реакции основно допринасят веществата в дезинфектантите, които обезмасляват кожата и я правят суха, премахвайки липидната ѝ маса.

"Затова е добре да се използват кремове за ръце, които да овлажнят добре кожата. Носенето на предпазни ръкавици също не е безобидно и при честа и дълготрайна употреба освен риска от гъбична инфекция, може да се получи и контактен дерматит, особено при латексовите ръкавици и такива с талк. За предпочитане е да се използват нитрилни или обикновени найлонови ръкавици, макар и да са по-неудобни, тъй като в тях няма талк и са по-щадящи за кожата, допълва д-р Богданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

По походката се познава, кой влиза в морето за удоволствие и кой по "работа".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари