Смъкваме кръвното с плодов сок

1
Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем
Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем

Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем

Плодовите сокове могат да понижат кръвното налягане.

Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем, който може да доведе до редица усложнения, включително сърдечни заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Ново проучване на учени от университета в Торонто показва, че пиенето на дори малко количество плодов сок всеки ден може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Изследователският екип анализира данни от 93 предишни проучвания, които разглеждат 12 различни сладки храни, за да разберат как изборът на диета влияе върху кръвното налягане.

Кръвното налягане се измерва в две числа: систолично налягане - силата, с която сърцето се свива, докато изпомпва кръв в тялото - и диастолично налягане - налягането по време на фазата на почивка между ударите на сърцето.

Идеалното налягане обикновено се счита за между 90/60 mmHg до 120/80 mmHg. За хора над 80-годишна възраст се счита за допустимо ниво под 150/90 mmHg.

Докладът, публикуван в списание PLOS ONE, установи, че умерената консумация на плодови сокове, съдържащи естествени захари, води до значително намаляване на систолното налягане от 3,7 mmHg. Но пиенето на напитки с добавена захар, като сода, повишава систоличното налягане средно с 6,9 mmHg.

Изследователите са установили, че една малка чаша натурален плодов сок е достатъчна, за да покаже дългосрочни ползи. Благоприятните ефекти на чистия плодов сок върху налягането вероятно се дължат на хранителните вещества и биосъединенията, съдържащи се в плода.

Според учените, плодовите сокове могат да бъдат полезна добавка към диетата за хора с високо кръвно налягане. Въпреки това, важно е да се отбележи, че соковете не са панацея и те не трябва да заместват балансираното хранене и редовните упражнения.

Въпреки че плодовите сокове могат да бъдат полезни за здравето, важно е да се консумират умерено. Прекомерната консумация на сокове може да доведе до наддаване на тегло, диабет и други здравословни проблеми.

Ето някои съвети за здравословна консумация на плодови сокове:

  • Изберете натурални сокове, които не съдържат добавена захар.
  • Пийте не повече от една малка чаша плодов сок на ден.
  • Комбинирайте сокове с други здравословни храни, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Ако имате високо кръвно налягане, е важно да се консултирате с лекар, преди да включите плодови сокове в диетата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари