„Булмаркет“ мълчи за инцидента на гара Бяла

0
Машинист от Русе разкрива каква е причината за дерайлирането на цистерна с газ
Машинист от Русе разкрива каква е причината за дерайлирането на цистерна с газ

Цистерна, пълна с 40 тона втечнен газ, дерайлира на гара Бяла.

Композицията е на превозвача „Булмаркет“, станал печално известен с трагедията в Хитрино. При инцидента няма пострадали хора, няма изтичане на газ и опасност за населението. Композицията от локомотив и три цистерни, всяка натоварена с по 40 тона втечнен газ от Румъния, се е движила от Русе към депото на фирмата край Бяла, информира БНТ.

Машинистите не са спазили затворен маневрен сигнал и цистерната дерайлира чрез вагоноизхвърлячката на около 2 метра, обясни началникът на гара Бяла Живко Николаев. От релсите излизат задните колела, а предната част на цистерната остават на релсите. Тъй като композицията се е движила със скорост от 1 км в час, не се е стигнало до преобръщане.

На място незабавно са били изпратени екипи на полицията, пожарната, Гражданска защита и НКЖИ. На гарата е пристигнал по спешност и кметът на Бяла Димитър Славов. „Искам да успокоя населението, че няма никаква опасност, не можем да говорим за абсолютно никакво изтичане на газ. Имах обаждания от мои съграждани дали има изтичане на газ , дали има горящи цистерни. Нищо такова, съвсем рутинна защитна процедура при дерайлиране на вагон. Говорих със старите жепейци, които ми разказаха, че преди години по 2-3 такива неща са се случвали на ден. Така че нищо опасно, много бързо хората действаха и всичко приключи успешно“, коментира Славов.

По първоначална информация инцидентът се дължи на грешка на машинистите. „Грешката е може би евентуално на маневрената бригада, все още не е доказано, наша грешка няма в експлоатацията“, заяви началникът на гарата в Бяла. Железничари с дългогодишен стаж са на същото мнение. Според машиниста от Русе Иван Илиев, оказал се на гарата по време на инцидента, причината е в невниманието на машиниста и на помощниците му, които е трябвало е да спрат предварително, като са видели, че наближават. А жепеецът с 38 години стаж в Бяла Ангел Димитров казва, че е напълно възможно машинистите да не са били инструктирани правилно и да не са знаели, че там има вагоноизхвърлячка.

За да върне цистерната обратно на релсите, в Бяла пристигна специализирана машина от Горна Оряховица. Към 12.30 часа операцията бе приключена, композицията бе прикачена отново към локомотива и продължи пътя си. След като бъде разтоварена от горивото, цистерната ще бъде проверена за евентуални повреди. Представителят на „Булмаркет“, който бе на мястото на инцидента в Бяла, отказа коментар по случая.

До ранния следобед бяха поправени и повредените две дървени и две бетонни траверси, след което движението по коловоза бе възстановено.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари