"Булгартрансгаз" смени строителя на "Турски поток" през България

0
Досегашният фаворит не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран дал по-изгодна оферта
Досегашният фаворит не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран дал по-изгодна оферта Видео: БНТ

"Булгартрансгаз" смени консорциума, който ще строи "Турски поток" през България.

Причината - досегашният фаворит не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран дал по-изгодна оферта.

Първоначално саудитският консорциум "Аркад" беше избран, за да разшири газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" с 475 километра. Вместо обаче да подаде документи на 16 май, иска отсрочка от "Булгартрансгаз". Не успели да се справят и с новия срок. Междувременно газовият оператор получава писмо от втория класиран кандидат - регистрираният в Люксембург -германо-италиански Консорциум "Газово развитие и разширение в България", съобщи БНТ.

Владимир Малинов - изпълнителен директор на "Булгартрансгаз": И ни предлагат отстъпка в размер на 31.15% от предложената от тях цена за изпълнение на проекта в дългия срок, а именно 615 дни.

Предлагат и отстъпка в стойността на финансирането на проекта като крайният им процент за оскъпяване на проекта в следствие на финансирането ще бъде 4,1%

Предложената от консорциум "Газово развитие и разширение - България" цена с направената отстъпка е малко над 1 милиард 102 милиона евро без ДДС. Останалите условия по договор, включително сроковете, остават непроменени.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари