"Булгаргаз" с рекордна глоба за злоупотреба с господстващо положение

0
"Булгаргаз" с рекордна глоба за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 23 377 600 лева на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение.

Дружеството е злоупотребило с господстващо положение "на пазара на обществена доставка на природен газ посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка за периода 2 август 2010 година – 31 декември 2012 година", се казва в решението на КЗК.

През този период господстващото предприятие е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него.

От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите.

Не на последно място, "Булгаргаз" е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества.

Поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него. Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ", се казва още в решението на КЗК.

Сезирани сме от пет търговски дружества на "Овергаз" за господстващото положение на "Булгаргаз", а случаят се разглежда от 2010 г. Това обясни говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов, съобщава "БГНЕС".

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари