Будни русенци спасиха бездомник, обитаващ будката пред "Хепи"

6
Три дни след като в социалните мрежи граждани алармираха за бездомник, живеещ в изоставен павилион пред Доходното здание, мъжът беше настанен в Центъра за временно настаняване
Три дни след като в социалните мрежи граждани алармираха за бездомник, живеещ в изоставен павилион пред Доходното здание, мъжът беше настанен в Центъра за временно настаняване Снимка: в. "Бряг"

Три дни след като в социалните мрежи граждани алармираха за бездомник, живеещ в изоставен павилион пред Доходното здание, мъжът беше настанен в Центъра за временно настаняване

Това съобщи за в. „Бряг“ Катя Петрова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“.

Бездомникът в центъра на Русе разбуни общественото мнение в града. Самотникът, който бе забелязан от месеци да обитава павилиона в центъра на града, накрая получи обществената си популярност в русенска фейсбук група. Според поста на буден гражданин, възрастният мъж „там спи, преоблича се посред бял ден, ползва за тоалетна съседния храст, а в заведението отсреща се хранят и го наблюдават!“. Будният русенец настоя институциите и обществото да се задействат и да не оставят в подобен вид и в това състояние както бездомника, така и Малката Виена.

Веднага след като прочели съобщението в социалните мрежи за бездомния мъж, социалните служби се самосезирали и започнали да разговарят с него, за да му помогнат. В началото мъжът не е искал съдействието им и е отказвал помощта им. След това при него е изпратен психолог, който успял да го убеди да се съгласи да приеме протегнатата ръка.

Ние работим тихо и екипно, за да стигнем крайната цел – каза Катя Петрова. – Няколко дена посещавахме мъжа, носихме му вода и закуски, разговаряхме с него. Накрая той сам се съгласи да отиде в Центъра за временно настаняваме. Направихме му PCR тест, резултатът от пробата излезе отрицателен и след това от 26 юли го настанихме в Центъра. В здравословното и психическото му състояние на този етап няма нищо тревожно. Човекът получава и пенсия, но се е случили така, че е изпаднал на улицата и има нужда от подслон. Разполагал е с пари за хляб и вода, но не е имал жилище. Сега човекът има желание да бъде настанен в дом за стари хора. Затова ние ще помогнем да бъдат изготвени документите му за настаняване в такава специализирана институция. Докато мъжът бъде приет там, той ще живее в Центъра за временно настаняване“.

Катя Петрова допълва, че по улиците на града често се срещат бездомни, защото когато социалните работници отидат при тях да им помагат, те заявяват : „Не искам никакъв дом, не искам никаква услуга“. „Те не искат да ходят в центрове за настаняване, защото там има правила – да не се пие, да спазват ред и дисциплина – каза Петрова. - А ние няма как да накараме някого да влезе някъде да живее, ако той няма лично желание за това, изразено чрез заявление-декларация за ползване на социална услуга. Искам да благодаря за работата на всички колеги от дирекция „Хуманитарни дейности“, дирекция „Социално подпомагане, РЗИ и Каритас, които управляват „Добрият самарянин“. Мисля, че каквото можахме, направихме за този човек и продължаваме да работим по случая, защото той не е приключен за нас, тъй като в момента работим да му подготвим документи за настаняване в социална институция“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари