Будките за вестници в Русе изчезват

5
Една от последните будки за вестници по улица "Александровска" ще бъде демонтирана
Една от последните будки за вестници по улица "Александровска" ще бъде демонтирана Снимка: Facebook

Една от последните будки за вестници по улица "Александровска" ще бъде демонтирана

Това твърди русенец в групата "Писмо до кмета на Русе". "Това е една от, бих казал емблематичните будки на Александровска. Обявено е, че след Великден ще бъде премахната по проект на Община Русе", пише Стамен Белчев.

Сигналът му предизвика множество коментари, а мнозина не се съгласиха, че павилионът трябва да се запази в този си вид.

"И кое й е емблематичното - неугледна и неподдържана в топ центъра на града", смята Иван Иванов. Според него емблематични са Часовника, Паметника на свободата, шадраваните, Доходното здание, но конкретната будка вече се е превърнала в съборетина.

"Мръсна, неугледна, тревясало около нея явно човека, който я стопанисва не му е толкова до това да изглежда чиста и приветлива", допълва друг русенец.

Дали наистина във времената на новите технологии, павилионите за вестници не се превърнаха в архаизъм от градската среда? Факт е, че вече в Русе почти няма работещи такива. А вестници, списания, дъвки и други джунджурии удобно се настаниха до касите на супермаркетите, разчитайки на спонтанна покупка.

След като "Лафка" преустановиха своята дейност, градските павилиони са в занемарен вид. Голяма част от наемателите се оттеглиха, а кметът Пенчо Милков обяви, че тези, към които няма интерес, ще се премахнат, за да не загрозяват града ни.

Така стои въпросът и с прилежащите към спирките павилиони. Въпреки символичния наем от 70 до 100 лева на будка повечето от тях вече пустеят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    до 6
    От общината в Русе коментираха, че в началото на 2023 г. "Табак трафик" са депозирали предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие, който е с 15-годишен срок до 2027 г. Като мотив за депозираното желание за прекратяване на договора е посочена "невъзможността на дружеството да възобнови търговската си дейност, запазвайки положителен икономически баланс, предвид затварянето на търговските обекти, предмет на концесията" Нещата с втората фирма - "Фактор плюс" (в процедура по ликвидация), стоят малко по-различно. "Към настоящия момент община Русе е в процедура по принудително изземване на обектите, предоставени на втория концесионер". Причините по думите местната администрация са констатирано неизпълнение на пет от шестте основни задължения на концесионера - концесионно плащане за 2021 г., отчети за приходи и инвестиционни мероприятия, възстановяване на обекти, които са повредени, както и представяне на парична гаранция за 2022 г. Още през юни 2022 г. общинският съвет в Русе дава 30-дневен срок на фирмата "Фактор плюс" да изпълни задълженията си, но това не се случва и общината преминава към прекратяване на договора. След прекратяването община Русе поема грижата за стопанисването им.
  • -1
    8
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Те затова са буТки, да се бутат от време на време и се строи нещо ново.
  • 2
    7
    СкъсанЛявЧервенШушон
    На времето 60-те, махнаха в кв. "Цаперката" будката на бай Сандьо, на кръстовището на "Розова долина" с "Петрохан". Беше малка бакалница и се продаваше олио, сол, захар и други стоки. Отдолу пък на Петрохан имаше малък сприп-мол със сладкарница, шивачница и бръснарница.
  • 11
    6
    хмL
    А на Пеевски- Лафка, кога? Къде са парите от наема на общинска земя????
  • 8
    5
    Павлов
    Мръсна ,грозна и воняща на огранено олио е и будката пред хотел ,,Вега" на ул. ,,Александровска".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари