БСП върна неизпълнен мандат на Румен Радев

0
България отново е изправена пред предсрочни избори - четвърти за последните две години
България отново е изправена пред предсрочни избори - четвърти за последните две години Снимка: БНТ

България отново е изправена пред предсрочни избори - четвърти за последните две години

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Очакваме в следващите дни президентът Румен Радев да обяви кога насрочва извънредния парламентарен вот.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски върна на президента неизпълнен третия мандат. Увери, че са положили максимални усилилия за излъчване на правителство, но без успех. Президентът Румен Радев отправи критика към правителството на Кирил Петков, че оставя на бъдещия служебен кабинет хаос в енергетиката. Намекна, че няма да удължи живота на Народното събрание.

Пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова на свой ред обвини държавния глава, че е част от групата, която свали правителството.

БСП са положили всички възможни усилия, за да бъде съставено правителство, заяви Георги Свиленски. Напомни, че заедно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" подготвиха управленска програма, в която включиха и предложения на ИТН. Изрази съжаление, че в последния момент хората на Слави Трифонов оттеглиха подкрепата си.

"Във връзка с възложената задача да излъчим кандидат за премиер ви информирам, че ПГ на БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател, връщаме мандата като неизпълнен", каза Свиленски, цитиран от БНТ.

"Първо, искам да ви поздравя за положените усилия за намиране на решение в рамките на третия мандат. Днес вашата партия връща този мандат, но заедно с неизпъленения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката, на социалната система, е най-тежкото наследство на това правителство. Искам да използвам случая да се обърна към всички народни представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР по възможност още днес. Ползвам случая да пожелая на онези политици, които милеят за бъдещето на България, успех на предстоящите парламентарни избори", каза Радев.

Корнелия Нинова напомни, че са положили усилия да се избере нов председател на КЕВР, но за това е необходимо още време на парламента.

"Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци. В тази връзка ,г-н президент, бихме искали да знаем ние и парламентарната група имате ли намерение да удължите работата на НС, за да може да се реши този проблем. Ние напълно си даваме сметка, направихме всичко възможно. Бяхме обвинени, че държим мандата само, за да останем още една седмица на власт, което категорично не е така. Просто сме загрижени за ситуацията в страната и искахме да продължат преговорите, докато се реши проблемът с КЕВР. Опасяваме се, че за един ден това не може да стане", каза Корнелия Нинова.

"Още веднъж призовавам Народното събрание да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица", каза Радев.

На излизане от президентството пред медиите Корнелия Нинова отправи гневни думи към държавния глава.

"Президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него ПП. Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не ни дадоха дори и 100 дни и го заявиха - нямате 100 дни, смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство", каза тя.

Нинова не приема критиките, че БСП има отношение към хаоса в енергетиката, препоръча на президента да ги насочи към ИТН, защото министърът на енергетиката е от тяхната квота.

"Оттук нататък отговорността е в президента и той да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблема", каза тя.

Нинова обясни, че президентът не е търсил официално от БСП хора за служебни министри: "Допускам, че ще постъпи като първия път, ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Отсега да кажа - няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас като партия да дадем предложения за министри".

След като приключи рулетката с мандатите, в следващите дни президентът Румен Радев трябва да издаде укази за разпускане на парламента, да насрочи дата за извънредни парламентарни избори и да назначи служебно правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари