БСП ще сигнализира ОЛАФ за злоупотреба с европейски пари

1
Доклад на АДФИ потвърждавал грубо нарушаване на закона при поръчката за "Ларгото"
Доклад на АДФИ потвърждавал грубо нарушаване на закона при поръчката за "Ларгото"

 "Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това e злоупотреба с европейско финансиране. Всичко, което е показано в записа, се потвърждава от документите, които анализирахме".

Това каза народният представител Пенчо Милков на пресконференцията, дадена днес в централата на БСП в София, на която говорителят на  ПГ на "БСП за България" Елена Йончева разкри нова афера във властта. 

Г-жа Йончева  излъчи запис, който показва как Боил Банов, в качеството си на зам.-министър, през 2016 г. "опрощава" поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като дава указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет- как да бъдат подправени документите. Строителният обект, за който става въпрос, е "Ларгото", културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап.

Пенчо Милков, който е участвал в изследването и анализирането на  намерените документи, свързани със случая, обясни, че има доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка. Милков каза още, че ако се прегледа внимателно договора между министерството и фирмата, и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 000 лв., възложителят е трябвало да потърси и допълнителна сума от поне 315 000 лв., която е гаранцията за изпълнение.

"Няма как всичко това да се е случило без знанието на МРРБ, защото то е управляващият орган", заяви народният представител. Той попита европейска или антиевропейска партия е ГЕРБ и заяви, че  действията на правителството на Борисов са антиевропейски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари