БСП иска намаляване на депутатските заплати с 500 лева

0
Нинова е на мнение също, че субсидията на партиите трябва да се намали
Нинова е на мнение също, че субсидията на партиите трябва да се намали

БСП остро разкритикува предвиденото увеличение на депутатското възнаграждение с 90 лева.

То се отнася и за членове от висши властови позиции и председатели на комисии. Увеличението се случва на фона на нови данъци, бедност и неравенства. "В този момент за пореден път да си увеличиш заплатата е неморално и несправедливо", отсече лидерът на партията Корнелия Нинова.

На брифинг в централата на партията Нинова представи предложението възнагражденията на депутатите да бъдат намалени с 18% или 543 лева, с които те са били увеличени през последните две години, информира News.bg.

Нинова припомни, че само в рамките на този парламент БСП е предлагала два пъти да не се увеличават възнагражданията на депутатите и това е било отхвърляно.

Тя се обърна към президента и омбудсмана, които също ще бъдат облагодетелствани от увеличенията за морална подкрепа. Председателят на БСП призова да я подкрепят от техните публични позиции, въпреки че те не разполагат с законодателна инициатива.

Искането за неувеличение на заплатите според Нинова ще възстанови чувството за справедливост в обществото, останалото би било "ритуално самоубийство" на политическата класа.Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, увеличения на цените, изтъкна Нинова и направи аналогия с протестите на българите от последните дни.

БСП предлага 2976 лева да бъде заплатата за депутати. Това е възнаграждението, на което е приключил работа предишният парламент. Министерство на финансите да предложи нова формула за изчисление на депутатските заплати ще е предложението, което БСП ще внесе в Народното събрание.

Формулата трябва да кореспондира с минималната, а не със средната работна заплата в страната.

Нинова е на мнение също, че субсидията на партиите трябва да се намали, но партиите не могат да останат без нея.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари