БСП и ДПС може да внесат искането за оставка на Караянчева

0
За внасянето на проекта за решение за оставката на Караянчева са необходими подписите на 80 народни представители
За внасянето на проекта за решение за оставката на Караянчева са необходими подписите на 80 народни представители Снимка: БГНЕС

Проектът за решение на парламента за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева може да бъде внесен в деловодството до края на тази седмица

Такива са плановете на БСП и ДПС, които миналия петък поискаха от парламентарната трибуна тя да се оттегли от поста, пише Капитал.

Посоченият от социалистите повод за това беше начинът, по който бяха изведени от парламента майките на деца с увреждания от "Системата ни убива". Миналата сряда те се барикадираха в сградата на Народното събрание и обявиха, че няма да я напуснат докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставка. Заедно с тях имаше и дете. Майките не бяха допуснати дори до тоалетната, а малко след това бяха изведени от сградата от гардове на НСО. Тогава социалистите поискаха оставката на Караянчева с декларация, прочетена от парламентарната трибуна. Веднага след това същия призив отправи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, само че с други мотиви - че Караянчева е бездействала по сигнал за несъвместимост на единият от зам.-председателите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Йосифова. Карадайъ дори заяви, че движението ще инициира консултации за свалянето на председателя на НС с останалите парламентарно представени политически сили.

Обвиненията срещу Караянчева

Депутати от БСП заявиха пред "Капитал", че парламентарната им група ще обсъди мотивите за искането за оставка на Караянчева в сряда, като намерението е проектът за решение да бъде внесен в деловодството на Народното събрание да края на седмицата. То ще е за "системно неизпълнение на задълженията" като към конкретния повод - отношението към майките на деца с увреждания, най-вероятно ще бъдат добавени и други мотиви: за недопускането на представители на неправителствени организации и експерти до заседанията на някои парламентарни комисии, както и за ограничаването на работата на парламентарните репортери, които нямат достъп до депутатите и са изолирани на приземния етаж на сградата на бившия партиен дом.

Мотивът на ДПС пък е, че Караянчева не е допуснала за разглеждане до пленарната зала сигнал за несъвместимост на единия от зам.-председателите на ЦИК Таня Йосифова. В него се посочва, че Йосифова е все още ръководител на катедрата "Частноправни науки" в УНСС, което се явява втора работа за нея. Сигналът бил изпратен още преди година за проверка на КПКОНПИ, но оттам го препратили на парламента, който избира ЦИК и е компетентния орган да вземе решение по казуса. От своя страна Караянчева го разпределила на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. От ДПС смятат, че сигналът не е трябвало да бъде разглеждан от комисията, а директно в пленарната зала, защото ръководството на ЦИК се избира от парламента. Йосифова беше избрана за зам.-председател на ЦИК от квотата на НФСБ.

Проблемът с 80-те подписа

За внасянето на проекта за решение за оставката на Караянчева са необходими подписите на 80 народни представители. БСП обаче имат 78 депутати и им трябват още двама. Това поставя социалистите в сложна ситуация, защото за да го внесат им трябват подписите и на ДПС. Депутати от социалистическата партия признават, че се намират в деликатна ситуация, защото ако внесат проекта за решение заедно с ДПС има опасност да бъдат "пакетирани" с движението. По тази причина в сряда социалистите ще трябва да решат и как технологично да подходят в ситуацията така че от една страна да успеят да съберат необходимите подписи и същевременно да не понесат негативи от колаборацията си с ДПС.

Депутати от ръководството на парламентарната група твърдят, че принципно няма проблем към мотивите на БСП за оставката на Караянчева да добавят и тези на движението. Има и друг вариант за набавянето на необходимите два подписа - проектът за решение да бъде подписан от някой от независимите народни представители. Единият от тях - Александър Паунов, който неотдавна беше изключен от парламентарната група на БСП, и като независими гласува с опозицията. Другият депутат обаче, че трябва да бъде от "Атака".

Процедурата

Според правилника за работа на парламента проектът за решение за оставка на председателя на парламента се гласува на първото заседание на Народното събрание след като бъде депозиран в деловодството. За отстраняването му е необходимо обикновено мнозинство, т.е. половината от присъстващите депутати. Парламентарните групи на БСП и ДПС имат общо 103-ма народни представители.

Ако БСП успее да внесе искането за оставката на Караянчева, това ще е втората криза в този парламент с неговия председател. Първата беше с Димитър Главчев, който подаде оставка преди три години след скандал с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тогава тя беше отстранена от заседанието на парламента заради прочетена декларация от името на БСП, в която премиерът Бойко Борисов беше обвинен, че "руши институциите". Малко след това БСП и ДПС внесоха в деловодството на парламента подписка с искане за оставка на Главчев, но до гласуване не се стигна, защото той сам напусна поста след разговор с Бойко Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари