БСП хвана Румяна Бъчварова по бели гащи

0
Става въпрос за 65 млн. евро, за които някъде българското правителство се е ангажирало да съфинансира
Става въпрос за 65 млн. евро, за които някъде българското правителство се е ангажирало да съфинансира Снимка: БГНЕС

На нарочен брифинг на "Позитано" 20 лидерът Корнелия Нинова извади два отговора за парите, дадени за три бежански центъра. Става ясно, че разминаването е в милиони.

"Имам пред себе си официален отговора на Еврокомисията за допитването на г-жа Илияна Йотова за бежанците в България. Успоредно с това зададохме същия въпрос на г-жа Бъчварова, писмено. Между двата отговора няма нищо общо, освен въпроса", обясни Нинова, предаде агенция ПИК.

"Ето първият отговор – Окончателния финансов принос на ЕК беше определен на 101 млн. евро. България пое ангажимент за съфинансиране на 11 млн. евро и създаване на три нови кризисни центъра на територията на страната и възстановяването на един, който ще бъде транзитен. А това е втория – Общата стойност на дейностите е 166 млн. евро, без ДДС. Според ЕК е 101 от Европа, 11 от България, общо 112? Къде са парите на г-жа Бъчварова за този бюджет? Сега ще ви прочета и списък с някои от дейностите на г-жа Бъчварова: 9 млн. за полиция и армия, няма споменато, че ще се правят три нови лагера и един транзитен център,  2 млн. социологическа и социална подкрепа, 6 млн. за храна и т.н.", заключи лидерът на БСП.

"Става въпрос за 65 млн. евро, за които някъде българското правителство се е ангажирало да съфинансира. Смятам, че това е недоволството на гражданите. Народът не знае какво да очаква.

Предлагаме, особено след новината, че съдът в Дюселдорф е решил да ни връща сирийски семейства, по тази тема да постигнем национално съгласие. Това е бъдещето на България. Всички политически сили трябва да спрем да се заиграваме заради тясно партийния интерес по тази тема. Да се обединим, че поставяме националния интерес пред слугинажа на чужди интереси. На КСНС тази тема беше бегло засегната", заяви Нинова.

"Трябва да свикаме спешно заседание, дори да е закрито, ако има класифицирана информация. Оградата спешно да се завърши. Тук са предвидени 10 млн., ама не са дадени на армията. Всеки който бяга и не е бежанец, да се връща и да не се допуска, както и отмяна на постановление 208 за заселване в български общини. Това ще предложим в НС и се насяваме всички политически лидери да бъдат отговорни", допълни лидерът на БСП.

"Борисов подаде оставката, но започва разговори за някакво измислено мнозинство. За последния месец и нещо са обявени нови поръчки за над 1 млрд., започна усилена продажба на имоти, сменят се бордове на държавни предприятия, сменят се държавни служители, предприемат се стъпки за изпращане на посланици, поръчват се нови коли за НСО. Призоваваме това да спре", отсече Корнелия Нинова.

Тя призова Плевнелиев да спре тупането на топката за уж стабилност, каквато няма. "Призоваваме го да си раздаде мандатите и да си спази Конституцията. И да се стигне до служебно правителство, което да види кои служебни поръчки могат да спрат", обясни позицията на БСДП партийният лидер.

"Ще се обърнем към Румен Радев, когато встъпи в президентството, да влезе сметната палата и да се направи ревизия на НСО", каза още Нинова.

"Изненадващо шефът на отбраната подаде оставка и в дните след петък нищо не предполага да променим нашата позиция, че продължаваме да не виждаме нищо достойно в неговата постъпка. Не е морален акт, щеше да бъде такъв, ако ген. Константин Попов беше подал оставката си на ген. Радев. Да беше оставил решението на новоизбрания президент. Неговата оставка донякъде е прецедент, защото първата стъпка в посока на политизация беше направена от сегашния министър Николай Ненчев към вицеадмирал Николов, който беше отстранен в разрез на закона", заяви бившият военен министър Ангел Найденов.

"Нашето настояване, независимо дали ще бъде приета оставката и ще бъде освободен, е първо да не се бърза с номинации за нов началник, който и да е той. Второ, да не бъде издаван указ от сегашния президент за назначаване на нов началник. Решението трябва да бъде оставено на Радев", допълни Найденов.

Красимир Янков пък смята, че службата се управлява от НСО и иска пълна ревизия на всички решения там. "Изявленията на министъра имат изключително силна чуваемост в нашето общество и призоваваме Бъчварова да използва експертите, които има в МВР. Не веднъж се случва да казва едно, а след това да се оправдава. Некомпетентонстта й не веднъж създава хаос, а и това за униформите потвърждава всичко това. Призоваваме я да не прави изявления или да съгласува това което ще говори с експерти от МВР", заяви депутатът от БСП.

"По отношение на обществените поръчки, с 38 депутата ние няма как да ги спрем, само може да алармираме. А дали това новите коли са поръчани за Радев, едва ли", усъмни се Нинова. Лидерът на БСП отказа да осветли въпроса с поръчаната кола за новия президент, защото това не било нейна работа.

"Ние няма да оползотворим мандата и утре няма да го приемем. В края на този парламент, когато виждаме за какво става въпрос вътре, за какви пазарлъци и пари, ние не искаме да участваме", втвърди тона Корнелия Нинова.

На въпрос на ПИК, дали Радев страни от кризата в България, Нинова се оправда, че не може да отговори вместо него и припомни позициите му по време на кандидатпрезидентската кампания. "Ние не командваме какво да прави и говори", допълни Нинова.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари