БСП: Бойко Борисов да се разплати с ДПС и да отиваме на предсрочни избори

0
Призоваваме управляващите да излязат и да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма
Призоваваме управляващите да излязат и да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма

Използвайки липсата на БСП в парламента, новата коалиция ГЕРБ - ДПС се опитва да прокара всякакви закони. Затова призовах колегите от ДПС да ги изпишат набързо тези закони, да ги дадат в деловодството, да ги приемат в рамките на една седмица, както го правят, Борисов да се разплати и да отиваме на предсрочни избори, защото в тази държава никой няма интерес от това управление, единствено посочените политически субекти.

Това каза на пресконференция зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, предаде Novini.bg.

В последната седмица обществото не без основание се вълнува от внесения от ГЕРБ и БСП закон за опрощаване на задълженията на българските вероизповедания, в частност на мюфтийството. Основната част от тези задължения са на мюфтийството.

В този законопропект въобще не става въпрос за етнически мир или за противопоставяне на общности, както с опитва да го изкара Борисов, а за опрощаване на данъци, осигуровки и задължения. Призовавам Борисов да не злоупотребява с тази тема, българските граждани са достатъчно грамотни, за да разберат за какво става дума, заяви Свиленски.

Призоваваме управляващите да излязат и да обяснят за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма. Този законопроект вече е гледан в Комисията по вероизповеданията през декември 2018 година и там представител на ГЕРБ е казал: "Това е политическо решение". Всяко политическо решение има цена. Ние питаме каква е цената на това политическо решение, посочи социалистът.

На твърденията на Обединените патриоти, че ако БСП е била в зала, този законопроект нямаше да мине, ще кажем - ако не искате този законопроект да види бял свят, в деня, в който се гласува на второ четене, просто не се регистрирайте. БСП има ясна позиция за повода на напускане на парламента и ясно решение кога ще се върне. Обединени патриоти не са тези, които ще ни призоват, каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Новата коалиция ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и "Воля" в последните две седмици са внесли Изборния кодекс с отмяна на преференциите, вероизповеданията с опрощаване на данъци, осигуровки и задължения, промяна в закона за концесията, отнемаща на българските граждани възможност за отмяна на концесията, закона за промяна на закона в съдебната система, промяна на закона за банковата несъстоятелност. Тези са законите, които обединяват новите управляващи, посочи Свиленски.

Попитан за коментар на думите на Борисов, че самият той никога не е управлявал с ДПС, и на призива на премиера от БСП да кажат, че никога няма да управляват с ДПС, Георги Свиленски заяви: "Борисов не е спирал да управлява с ДПС. Няма кой да му повярва, че не управлява с ДПС, когато всеки път когато не е имал кворум, е търсил подкрепата на ДПС. Много по-почтено е, когато управляваш с коалиционен партньор, да бъде на базата на договори, на споразумение, а не на задкулисни договорки. БСП е управлявала с ДПС и винаги е било на принципа на коалиция и всички вие сте знаели и министрите. Бойко Борисов се разплаща за подкрепата на ДПС, а твърди, че не иска подкрепата им. Хайде да бъде достатъчно откровен и точен по този въпрос към българските граждани".

Той обърна внимание на законодателната работа на парламента. Тази седмица правна комисия има заседание в сряда. От 6 точки дневен ред четири законопроекта са внесени от народни представители от новото мнозинство – ГЕРБ и ДПС, два законопроекта са внесени от Министерски съвет. Всички те са внесени след 28 февруари. Има и на 6 март. Законопроектите са внесени без обществено обсъждане, анализ на оценката на въздействие, както и без нито едно становище от засегнатите страни. И забележете Министерски съвет какво внася - законопроект, касаещ коалицията ГЕРБ и ДПС - Закона за концесиите. В законопроекта се защитават интересите на бъдещите концесионери на летище София, ако следващо управление отмени концесията. БСП е заявила нееднократно, че когато дойде на власт, концесията на летище София ще бъде отменена, подчерта Свиленски.

Той коментира и повдигнатите обвинения за документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу кмета на Златица Магдалена Иванова, издигната от БСП. Въпросът е защо се повдигат обвинения срещу кмета на Златица месеци преди европейските и местните избори. Няма значение от коя политическа сила е. Единственият коментар, който мога да направя е, че става въпрос за неща, случили се през 2014 г. Нека органите да си свършат работата. БСП е пуснала немалко сигнали в прокуратурата и до ден днешен няма развитие почти по нито един. Когато идват местни избори, вероятно от днес нататък ще има още доста такива акции. Нека да си свършат колегите от правоохранителните органи работата. За много повдигнати обвинения не се случи нищо, заяви социалистът.

Попитан дали това е целенасочена акция срещу БСП, Свиленски заяви, че не може да каже. По думите му всеки български гражданин трябва да си направи изводите защо преди местни избори зачестява повдигането на подобни обвинения. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари