Брюксел щял да плаща с парите на данъкоплатците в ЕС съвместни поръчки на оръжие за страните членки

0
Предложението има за цел да насочи увеличаването на разходите за отбрана на ЕС към координирани поръчки
Предложението има за цел да насочи увеличаването на разходите за отбрана на ЕС към координирани поръчки Снимка: EPA

Предложението има за цел да насочи увеличаването на разходите за отбрана на ЕС към координирани поръчки 

За първи път Европейската комисия ще предостави финансиране за съвместно закупуване на оръжия от държавите членки, за да помогне на армиите им да попълнят запасите си и да подобрят военната техника в отговор на войната в Украйна, предаде БГНЕС.

Предложението, представено от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, ще даде финансови стимули за консорциуми от поне три държави членки за закупуване на оръжия. То има за цел да насочи увеличаването на разходите за отбрана на ЕС към координирани поръчки и да попречи на по-големите държави членки да монополизират оръжейните компании на континента.

Ако бъде одобрена от държавите-членки и законодателите на ЕС, инициативата на стойност 500 млн. евро ще отбележи първия случай, в който Брюксел използва парите на данъкоплатците в ЕС за финансиране на съвместни поръчки на оръжие.

Предложението следва знаменателното решение на ЕС да похарчи милиарди евро за финансиране на доставките на оръжия за Украйна след нахлуването на Русия - доставки, които източиха националните оръжейни запаси.

"Днес правим историческа стъпка напред в европейската отбранителна интеграция", заяви Бретон.

"Тази инициатива ще даде възможност да се попълнят част от запасите след единния и подкрепящ отговор на Европа чрез трансфер на оръжия за Украйна."

Той допълни:

"И като допринасяме с европейския бюджет, създаваме стимул за държавите членки - много от които обявиха значително увеличение на разходите за отбрана - да купуват заедно. Това ще даде възможност за по-добро изразходване на публичните средства и за укрепване на нашата европейска индустриална база."

Войната в Украйна доведе до коренна промяна във военното мислене на ЕС, както по отношение на възприеманата руска заплаха, така и като подтикна правителствата да обърнат години на съкращения на разходите за отбрана и да увеличат колективните бюджети с над 200 млрд. евро.

Според високопоставен служител на ЕС, запознат с плана, предложението на Комисията предвижда Брюксел да възстанови около 10-15% от разходите за нови оръжия, ако те са закупени от отбранителна компания на ЕС от група държави от ЕС през двете години след 24 февруари тази година - денят, в който руският президент Владимир Путин започна нападението си срещу Украйна.

Въпреки че високопоставените лица признават, че бюджетът от 500 млн. евро ще достигне само за част от бюджетните разходи на ЕС за отбрана през следващите две години, този транш е предвиден като първа вноска, която може да бъде увеличена, ако инициативата е успешна.

"Това не е много. Но не е и нищо", каза високопоставен служител на ЕС. "Това е сериозен пробив в концептуално, политическо и правно отношение... но ако искаме това да бъде надеждно, ни е необходима голяма сума."

"Някои държави членки вече са обсъждали общи покупки на преносими ракети земя-въздух, противотанкови ракети и артилерия в рамките на инициативата на Комисията", добави служителят.

ЕС отдавна се опитва да принуди своите членове да правят съвместни покупки на оръжие и да обединяват инвестициите си в нови оръжейни системи, за да направят въоръжените сили на своите членове по-съвместими и координирани.

Въпреки че предишните усилия се проваляха, тъй като правителствата се опитваха да защитят националните си отбранителни индустрии или да разчитат на американско оборудване, високопоставените лица се надяват, че нарастването на разходите за отбрана, предизвикано от войната в Украйна и заплахата, която Русия представлява за източния фланг на ЕС, ще осигури значителна мотивация.

През 2020 г. само 11 % от националните бюджети за отбрана на държавите от ЕС са били изразходвани в сътрудничество с правителствата на други държави от блока - доста под целта от 35 %, определена от собствената Европейска агенция по отбрана в Брюксел. В резултат на това армиите на ЕС използват различни и често несъвместими оръжейни системи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари