Брюксел пита Гешев за чекмеджето на Борисов

10
Главният прокурор Иван Гешев смаял делегация на Европарламента, че не знае докъде е стигнало разследването на скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов
Главният прокурор Иван Гешев смаял делегация на Европарламента, че не знае докъде е стигнало разследването на скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов Снимка: Фейсбук

Главният прокурор изненадал Европарламента, че не знае докъде е стигнало разследването

Главният прокурор Иван Гешев смаял делегация на Европарламента, че не знае докъде е стигнало разследването на скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, пише СЕГА.

Мониторингова група от 7 евродепутати на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи днес се срещна с Гешев и сподели на пресконференция впечатления от двудневното си посещение в България.

Ръководителката на групата Софи инт'Велд (Нидерландия) каза: "В медиите се появиха конкретни снимки и бяхме изненадани, че няма последващи действия." После уточни, че е станало дума за "известната снимка на бившия премиер Бойко Борисов". Гешев отговорил: "Не знаем къде се намира случаят в процеса на производството". Този отговор учудил гостите, които изразили притеснение от правото на главния прокурор да прекратява започнати производства. "Това прави ситуацията твърде сериозна", коментира Инт'Велд.

Запитана от вестник "Сега" дали е разбрала от срещите си в София, че Главната прокуратура има блокираща роля за върховенството на закона в България, тя каза, че не би използвала думата "блокиране", но забелязала, че "тук има безнаказаност за корупция и проблем с прокуратурата от много години. /Прокуратурата / Има монопол за започване на разследване. Главният прокурор е безотчетен. Това зависи не само от структурата на институциите, но и от хората".

Софи инт'Велд изрази недоволство и от начина, по който Европейската комисия е извършвала досега мониторинг над България: "На хартия всичко изглежда добре, но ЕК извършваше повърхностно своите проверки и затова от ЕП я призовахме да ги засили".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук