Брюксел ни нахока заради циганите!

0
В България липсвало политическа воля за подобряване на мерките за борба с дискриминацията
В България липсвало политическа воля за подобряване на мерките за борба с дискриминацията Видео: БНТ

В България липсва политическа воля за подобряване на мерките за борба с дискриминацията на ромите.

Това е част от оценката за страната ни в обобщен доклад на Европейската сметна палата за състоянието на ромите в четири страни от общността - България, Румъния, Унгария и Испания, съобщава БНТ.

Експертите са проследили как са изразходвани средствата, отпуснати от бюджета на Европейския съюз от 2007 година насам за борба с ксенофобията към ромската общност. За нашата страна като недостатък е посочено, че в националната стратегия не са определени процедури за наблюдение и отчетност на проектите за ромите, финансирани с европейски средства.

Отбелязва се също, че "липсата на насоченост" при определянето на целевата група и недостатъчното внимание към културните особености са провалили изпълнението на проект в областта на здравеопазването на ромите у нас.

Уточнява се, че в кампания за медицински прегледи ромите били поканени с писма, а те са неграмотни. Европейските експерти препоръчват в екипа, който изпълнява проекта, задължително да има представители на ромската общност, които да извършват посредническа дейност.

В документа е записано, че ромите у нас са около 750 хиляди или 9,9 на сто от населението. Общо в Европейския съюз те са около 6,2 милиона души и са най-голямото етническо малцинство в Общността. В бюджета на съюза до 2020 г. за приобщаването на маргинализирани общности като ромите са предвидени около 1,5 милиарда евро.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари