Броят на мандатите и проблемът с представителността

2
Днес избираме 48-ото Народно събрание
Днес избираме 48-ото Народно събрание Снимка: БГНЕС

Днес избираме 48-ото Народно събрание

Мандатите, които получават политическите партии обаче, се определят на базата на преброяването от 2011 г., вместо от 2021 г., резултатите от които ще бъдат обявени утре, само ден по-късно, пише OFFNews.

Тъй като Националният статистически институт се забави с обявяването на окончателните резултати, Централната избирателна комисия определи броя на мандати от многомандатните избирателни райони (МИР), съгласно данните от преброяването от 2011 г.:

1. Благоевград - 11

2. Бургас - 14

3. Варна - 15

 

4. Велико Търново - 8

5. Видин - 4

6. Враца - 6

7. Габрово - 4

8. Добрич - 6

9. Кърджали - 5

10. Кюстендил – 4

11. Ловеч -5

12. Монтана -5

13. Пазарджик - 9

14. Перник -4

15. Плевен -9

16. Пловдив град - 11

17. Пловдив област - 11

18. Разград - 4

19. Русе - 8

20. Силистра - 4

21. Сливен - 6

22. Смолян - 4

23. София 23 МИР - 16

24. София 24 МИР - 12

25. София 25 МИР - 14

26. София област - 8

27. Стара Загора - 11

28. Търговище - 4

29. Хасково - 8

30. Шумен - 6

31. Ямбол - 4

Важно е да се отбележи, че мандатите би следвало да отразяват броя на населението от съответния район. Тъй като обаче последните официални данни са отпреди 11 години, то те не отразяват реалния брой, както и демографските тенденции - населението в някои райони намалява, докато в други, като София, се увеличава.

Така например Видин, чието население намалява, получава 4 мандата, докато софийските райони, чието население се увеличава, получават същите мандати, както преди - съответно по 16, 12, 14. Според предварителните данни на последното преброяване, София трябва да има 52 депутати, а не 42-ма. Заради това се повдигна и въпросът за представителността на тези избори и доколко справедливи са те.

Около мандатите обаче съществува и друг казус - според Изборния кодекс броят на мандатите от всеки МИР не би следвало да е по-малък от три. Това означава, че за да отговарят напълно мандатите на населението, то следващият парламент, избран на базата на остарели резултати, би следвало да промени закона.

Ако това не се случи, ЦИК ще преразпредели мандатите, но без да оставя райони с под четири мандата. Освен това за следващите избори, когато и да са те, ще бъде създаден и район "Чужбина". Експерти коментират, че на него би следвало да се дадат между 8 и 10 мандата.

Създаването на този нов МИР бе решено миналата пролет от 45-ото НС. Тогава обаче депутатите не стигнаха до решение от кои други райони да отнемат мандати и да ги преразпределят към новосъздаващия се район и оставиха тази задача за след преброяването.

Така преброяването и резултатите от него се оказаха от ключово значение за представителността на изборите.

Резултатите на партиите обаче не се определят от броя на мандатите. Причината е методът Хеър-Ниймайер, на базата на който се определят първо мандатите, които получава съответната партия, а след това от кой район ги получава.

Така например избирател Х може да гласува в Бургас или София за листата на своята партия, но гласът му първо се събира с всички гласове, подадени за партията, и така се определя общият брой мандати за нея. След това, на базата на други калкулации, се определя дали от Бургас, или от София ще бъде избран депутат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Интересни данни. Плевен е по-голям от Русе, а ние сме колкото Хасково.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари