Броят на бездомните хора у нас расте

0
Много хора губят жилищата си заради финансовата криза, някои са жертва на жилищни измами, заяви журналистът Димитър Кенаров
Много хора губят жилищата си заради финансовата криза, някои са жертва на жилищни измами, заяви журналистът Димитър Кенаров Видео: NOVA

Центровете за временно настаняване са основно в София и обичайно са пълни

Статистика сочи, че всяка година броят на бездомните хора у нас расте. Най-много те са в София и в другите големи градове.

Всеки може би сам може да се убеди, че в София има все повече хора, които ровят по кофите, все повече хора, които спят по улицата. Има видима бедност, увеличаване на жилищната криза.”, обясни в ефира на NOVA Росица Кратункова от Сдружение „Лекари на света”.

Центровете за временно настаняване са концентрирани основно в София и обичайно са пълни. Периодът, в който могат да останат там, е между три и шест месеца.

Хубавото в България е, че повечето българи оцеляват през кризите, защото имат наследствено жилище, родители. Въпросът е, че с вдигането на цените на имотите, с начина, по който изобщо функционира нашето общество, все повече хора стават бездомни. Със сигурност и финансовата криза, явно е, че много хора губят жилищата си, някои са жертва на жилищни измами”, допълни журналистът Димитър Кенаров.

Вариантът да се осигури покрив за бездомните хора е общинските, пустеещи имоти, да бъдат ремонтирани.

Следващото решение е вместо хората да бъдат настанявани от един в друг център, по-скоро да се търси по-дълготрайно решение. Социални работници да помогнат на хората да се стабилизират”, допълни Росица Кратункова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари