Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен

0
Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията днес оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса
Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията днес оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените

Изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария, съобщи днес Робърт Пестън от ITV, цитиран от DarikNews.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци.

С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Пестън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

"Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали. 

Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията днес оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари