БРИКС вливат $200 млрд. в собствена банка и валутен фонд

0
Петимата лидери се срещат днес в руския град Уфа
Петимата лидери се срещат днес в руския град Уфа

Стартът на новата банка на развиващите се страни и резервния валутен фонд е акцентът в преговорите на срещата на петимата лидери от БРИКС в руския град Уфа днес. Страните планират общ начален капитал от 200 млрд. долара за създаването на двете институции. 

Резервният фонд се очаква да започне да действа веднага, за да помогне на страните членки, ако те са ударени от внезапно изтегляне на чужди капитали.

Петимата лидери на Русия, Бразилия, Китай, Индия, ЮАР ще обсъдят въпроса за задълбочаване на сътрудничеството в областта на промишлеността, технологиите и финансите. 

С появата на новата банка за развитие и резервният валутен фонд на страните от БРИКС ще бъде създаден общ механизъм, който ще способства за ефективното стабилизиране на националните капитали на държавите в случай на кризисни явления в световната икономика, коментира помощникът на руския президент Юрий Ушаков. По думите му новата банка ще помогне за отпускане на средства за реализирането на редица проекти и като цяло за разширяване на търговско-икономическите връзки между страните от групата.

Резервът и новата банка за развитие са основна част от усилията на БРИКС да промени доминираната от Запада финансова система.

Очаква се в края на срещите петимата от БРИКС да излязат с декларация и план за действие.В руският град Уфа, който се намира на 1170 километра югозападно от Москва, се провеждат две срещи на върха под председателството на Русия. Едната е на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), по която основния кръг от преговорите за разширяването на организацията беше в сряда.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари