БРИКС ще покори световната икономика до 2028 година

2
Китай ще има забележителен дял от 19,7% от световната икономика
Китай ще има забележителен дял от 19,7% от световната икономика

Китай ще има забележителен дял от 19,7% от световната икономика

Предстоящата среща на върха на БРИКС може да бъде предвестник на значителна трансформация в икономическия съюз и вероятно ще проправи пътя за разширяване.

Международният валутен фонд (МВФ) вече прогнозира, че до 2028 г. блокът БРИКС ще представлява приблизително една трета от световната икономика по паритет на покупателната способност (ППС).

Събраните до момента данни показват, че страните от БРИКС вече изпреварват държавите от Г-7 по отношение на икономическия растеж. Според настоящите прогнози общият БВП (ППС) на блока ще достигне 33.7 % от световната икономика, докато приносът на страните от Г-7 се очаква да бъде едва 27.8 %. Тази разлика може да се задълбочи още повече, тъй като все повече държави проявяват интерес да се присъединят към алианса БРИКС, пише CryptoDnes.bg.

Нарастващото значение на икономическия блок БРИКС несъмнено беше водеща тема през годината. Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка подхраниха дискусиите за бъдещето на блока и степента на неговото влияние на фона на усилията за разширяване и кампаниите в посока дедоларизация.

Според прогнозите на VisualCapitalist до 2028 г. Китай ще има забележителен дял от 19.7% от световната икономика, с което ще си осигури място на върха на световната класация, изпреварвайки САЩ, за които се очаква да имат дял от 14.5 %.

Индия ще затвърди позицията си на трето място с принос от 8.6 % от световната икономика, а Япония ще бъде на далечното четвърто място с 3.3 %.

Очаква се Русия, Бразилия и Южна Африка да съставляват съответно 2.6 %, 2.2 % и 0.5 % от световната икономика. Тези цифри обаче могат да се променят през следващите месеци, тъй като икономическият съюз проучва възможността за включване на мощни държави като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Освен това колективните усилия на блока БРИКС в областта на дедоларизацията биха могли да дадат тласък на държави като Бразилия и Южна Африка, като същевременно смекчат въздействието на руските санкции. Това развитие може да засили различията между западните икономики и страните от БРИКС, оказвайки значително влияние върху геополитическия пейзаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Киро
    Е как ще стане като са все скъсани гъзове
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари