Братя Диневи обмислят да съборят хотел "Мираж"

6
Екип от специалисти разработват стратегии за бъдещето на хотела
Екип от специалисти разработват стратегии за бъдещето на хотела Снимка: Pinterest

Екип от специалисти разработват стратегии за бъдещето на хотела

Една от емблематичните сгради на Бургас - 95-метровия хотелМираж“ скоро ще остане в историята, съобщава Флагман.бг. Собствениците на знаковата кула, която се превърна в емблема на града с построяването си преди 22 години обмислят да я съборят и да построят нов билдинг със смесено предназначение – магазини, офиси и жилища.

По информация на Флагман.бг в момента екип от мениджъри и експерти разработва различни бизнес модели, за да се установи кой от тях ще е най-печеливш.

Едно е сигурно – до края на годината „Мираж“ ще затвори, защото пазарът на градски хотели е пренаситен, а и комплексът не е в най-доброто си състояние, защото не е сериозно ремонтиран от построяването си през далечната 2002 година. Той е със 150 места.

Справка на Флагман.бг в Търговския регистър, че след ковид пандемията през 2020 година се отчита близо 50 % спад на оборота на фирмата-собственик на „Мираж“ – „Българо-американска туристическа компания“ ООД. От малко над 1 милион лева до 2019 година за следващите години приходите са между 500 и 600 хил.лева. „Българо-американската туристическа компания“(БАТКО) ООД е собственост на Йордан Динев (25 %), Динко Динев (25 %) и свързаната с тях „Куентин“ ООД.

Екипът от специалисти, които разработват бизнес стратегията за бъдещето на хотелМираж“ обсъждат два варианта.

Първият и доста по-скъп е събарянето на сградата и изграждането на нова. Коефициентът на застрояване в това УПИ е с най-голяма плътност в Бургас – 80 %, което означава, че там реално може да се построи небостъргач с огромно РЗП. При този вариант ще има възможност да се изгради и подходящ подземен паркинг с няколко нива, който да обхваща целия парцел.

Проблемът обаче е в оскъпяването на проекта, свързан най-вече с разрушаването на хотела. Ако се стигне до тази опция „Мираж“ ще бъде най-голямата взривена сграда в България. По габарити тя ще надмине старата печатница на ИПК на столичния бул. „Цариградско шосе“, която бе съборена през 2020 година. Експерти изчисляват, че само разчистването на площадката ще струва над 2 млн.лева.

Вторият вариант предвижда преустройство на хотелската част и изграждането на още една кула, откъм спортна зала „Младост“. Тази опция е по-евтина, но остава висящ проблема с осигуряването на достатъчно паркоместа.

Според непотвърдена информация партньор в проекта на братята Динко и Йордан Диневи ще бъде строителният предприемач Владимир Колев.

ХотелМираж“ бе построен през 2002 година. 4-звездният хотел с футуристична визия бе една от най-красивите сгради не само в Бургас, но и в цяла България, а до ден днешен е на голяма част от визитките картички на морския град.

Проектът на арх. Петко Йовчев бе надминал времето си нестандартното архитектурно оформление - сградата символизира внушителна мачта на кораб с издути платна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 777
    И аз това се чудех как ще го съборят без да направят някоя поразия
  • 3
    3
    Хм…
    Братя Диневи са ясни. Но тази сграда трябва да бъде запазена като паметник на културата. Нито събаряна, нито пристроявана.
  • 2
    2
    777
    И как ще взривят този голям хотел? Наблизо е 1ви блок, има пасарелка над кръговото, а улицата трябва да се затвори за известно време, а това е основна пътна артерия на града. Изобщо не трябва да им се дава разрешение за събаряне на тези братя мафиоти. Да си му правят основен ремонт и да си търсят клиенти.
  • -3
    1
    Путин капут
    Съборете ГЕРБСП-ДПС и постройте нова България бе русоиди прости в гъза ебани!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари